Waarom zijn Summer Schools zo populair?

9 januari 2017

Hartje zomer en een verlaten Campus... lege gebouwen, geen studenten. Kortom, het is stil op de Campus van Wageningen University & Research. Echter, niets is minder waar, Wageningen Academy organiseert, juist in deze periode Summer Schools. Aankomende zomer staan er weer verschillende Summer Schools op de planning!

Unieke formule

De programma’s zijn opgebouwd rondom een unieke formule: een combinatie van kennis verbreding en verdieping, werken aan casussen en excursies naar bedrijven.

De kracht van Wageningen Academy ligt in het ontwikkelen van programma’s waarin de vraag van de opdrachtgever centraal staat. Summer Schools vormen binnen het programma aanbod een groeiend aandeel. Het type programma leent zich uitstekend voor het combineren en toepassen van verschillende onderwijs- en praktijkelementen. Hoe divers de vragen zijn blijkt uit ons aanbod.

De Summer School 'Green Genetics' is hier een mooi voorbeeld van. Wageningen University & Research en de plant veredeling sector hebben samen een programma ontwikkeld om studenten kennis te laten maken met de sector. Studenten krijgen gedurende een week de kans kennis te maken met  studie en werkmogelijkheden binnen de veredelingssector.

'Voordat ik aan de Green Genetics mee had gedaan, had ik geen duidelijk beeld van wat de groene sector in Nederland was. Deze zomercursus heeft mijn ogen geopend en liet me kennis maken met de mogelijkheden die deze sector te bieden heeft.'

Peter Seghers, deelnemer SSGG15

Summer Schools zijn zeker niet alleen voor studenten. De Summer School 'Greenhouse Horticulture' richt zich bijvoorbeeld niet alleen op studenten, maar ook juist op professionals. Hier staat het bereiken van een internationale doelgroep voorop. Via de Summer Sschool kan men kennis maken met de Nederlandse tuinbouwsector en onderwijsmogelijkheden. Echter, hier wordt gedurende twee weken van het programma ook gewerkt aan een tweetal specifieke casussen. Deze insteek biedt deelnemers de nodige handvaten om het geleerde thuis in de praktijk te kunnen brengen. Kortom, deelnemers kunnen geleerde theorie direct toepassen in de praktijk!

Summer Schools zijn veelal ontwikkeld voor een internationale doelgroep. Kennismaken met de Wageningse Campus en onderwijs- en onderzoeksmogelijkheden wordt gewaardeerd. Echter, zoals aangegeven wordt er ook met casussen gewerkt, practica gedaan en worden er bedrijven bezocht. De Summer School 'Plant Phenotyping' kent weer een hele andere insteek en gaat juist op een specifiek kennisgebied in.

Dat is wel heel veel over plant! Wageningen heeft toch meer kennis in huis? Liesbeth Vallinga, programmamanager Summer Schools geeft aan dat dit op dit moment klopt, maar verwacht dat hier snel verandering in komt. Er zijn diverse programma’s in ontwikkeling. Op het gebied van plant, dier en voedsel zelfs nog voor komend seizoen. Mocht u een goed idee hebben voor een Summer School of graag samenwerken? Neem dan gerust contact op!

Benieuwd naar het aanbod van 2017? Bekijk hier onze Summer Schools.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel al vragen of suggesties hebben? Schroom niet om contact op te nemen met Liesbeth Vallinga.