Nieuws

Wageningen Potato Centre brengt wetenschap en praktijk al 5 jaar bij elkaar

Gepubliceerd op
29 mei 2015

Het Wageningen Potato Centre (WPC) viert deze week haar eerste lustrum. Het WPC is een platform dat wetenschappelijk en praktijkonderzoek toegankelijk maakt voor het bedrijfsleven in de aardappelsector en is geïnitieerd door Wageningen UR. Het Wageningse aardappelonderzoek krijgt een podium en de 30 aangesloten partners, allen ondernemingen uit de hele breedte van de aardappelsector, zitten op de eerste rij als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de aardappel. Tevens komen ideeën van aangesloten partners onder de aandacht van onderzoekers. Zo ontstaat er tweerichtingsverkeer en dat is vanaf het begin één van de doelstellingen van het WPC.

Kennis ontsluiten voor aangesloten partners

WPC organiseert vier kennisbijeenkomsten per jaar. Deze bijeenkomsten zijn exclusief toegankelijk voor aangesloten partners. Tijdens deze bijeenkomsten worden twee sprekers uitgenodigd die meestal actief zijn als wetenschapper of onderzoeker. Een enkele keer is er iemand uit het bedrijfsleven te gast. Op deze manier wordt een breed scala aan actuele zaken in de aardappelsector aan de orde gesteld. Daarnaast verschijnt 6 keer per jaar de nieuwsbrief Dynamisch. Hierin staan allerlei wetenswaardigheden over onderzoeken in de aardappelsector, maar ook korte verslagen van de bijeenkomsten. Tenslotte wordt partners van WPC de unieke mogelijkheid geboden om naar wens diepgaande informatie uit de bibliotheek van Wageningen UR te betrekken.

Aardappeldemodag

Het idee om een aardappelkenniscentrum in de vorm van WPC op te richten kwam vijf jaar geleden van de partners zelf. Dit kwam voort uit de bedrijven, die deelnemen aan de Aardappeldemodag. Er was behoefte aan meer kennis en verdieping. Bij navraag bleek dat er in het verleden al eens een WPC was opgericht door Anton Haverkort en enkele collega’s. Maar dit WPC was niet meer actief. Anton was dan ook verheugd te horen dat Thie Arend Brouwer en Marcel Tramper het WPC weer nieuw leven in wilden blazen.

Toekomst

WPC richt zich de komende 5 jaar op uitbreiding van het aantal partners. Daarnaast is er vanuit het buitenland interesse getoond voor het WPC concept. De eerste samenwerking met Belgie is al gerealiseerd. Drie Belgische onderzoeksinstituten zijn inmiddels aangesloten bij WPC.