Wageningen UR Glastuinbouw gastheer bij prijsuitreiking Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider

16 april 2014

Op 14 april 2014 was Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk gastheer voor de prijsuitreiking Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van Nederland 2013. Minister Bussemaker van OCW reikte de prijzen uit aan FrieslandCampina Domo uit Borculo en Caspar van den Busken van Vandenbusken uit Ouderkerk aan de Amstel.

De keuze viel op Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk als locatie, omdat het een Erkend Leerbedrijf is en de geavanceerde onderzoekkassen een uitdagende leeromgeving zijn.

De Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven SBB organiseert jaarlijks de keuze voor de Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider van Nederland en de prijsuitreiking, in opdracht van het Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Beste Leerbedrijf

Kenniscentrum Aequor droeg FrieslandCampina Domo voor. De jury koos voor dit bedrijf, dat zeer onderscheidend en uniek is in de visie op opleiden: het bedrijf benut individuele kwaliteiten en biedt ruimte voor mensen die anders zijn, anders denken en anders doen. Trots en enthousiasme maken dit leerbedrijf extra bijzonder en succesvol, aldus het juryrapport.

De andere genomineerde bedrijven waren Gielissen Interiors and Exhibitions in Eindhoven en Hotel Greenside in de Koog op Texel.

Beste Praktijkopleider 2013

Caspar van den Busken van VandenBusken werd voorgedragen door kenniscentrum GOC. Volgens de jury is hij de Beste Praktijkopleider van Nederland, omdat hij zijn studenten met ongekende passie en flair begeleidt en zo altijd het beste uit hen haalt. Hij is een vakman met hart voor het vak die deze liefde graag overdraagt aan zijn studenten, aldus het juryrapport.

De andere genomineerden waren Marieke Langemeyer van MGGZ Utrecht, voorgedragen door kenniscentrum ECABO en Isata Allouti van Diakonessenhuis Utrecht, voorgedragen door kenniscentrum Calibris.

Belang van leerbedrijven en praktijkopleiders

SBB en het ministerie van OCW vragen met de uitreiking van deze prijzen aandacht voor de onmisbaarheid van de 230.000 erkende leerbedrijven en de 300.000 praktijkopleiders voor mbo-studenten in Nederland. Leerbedrijven nemen gemiddeld de helft van de opleidingstijd van de 495.000 mbo-studenten voor hun rekening via stageplekken en leerbanen.