Wageningen UR Glastuinbouw helpt Chili eigen kastuinbouw te verbeteren

Nieuws

Wageningen UR Glastuinbouw helpt Chili kastuinbouw te verbeteren

Gepubliceerd op
23 december 2015

Chili is een uniek land: 4.000 km lang, 17.6 miljoen mensen, waarvan er meer dan 5 miljoen in de hoofdstad Santiago wonen. De naastgelegen provincie Valparaiso (33°ZB) is ook de belangrijkste kastuinbouwregio van Chili. De lokale regering heeft de stichting Wageningen UR Chile gevraagd om een plan te maken voor een Innovatie, demonstratie en opleidingscentrum.

Hiervoor heeft Wageningen UR Glastuinbouw eerst de knelpunten onderzocht van de huidige kastuinbouw en een voorstel gemaakt voor mogelijke verbeteringen. Het blijkt dat de grootste verdienste zou zitten in veel hogere (èn lichtere) kassen, geschikt voor doorteelt (nu wordt gewerkt met bijvoorbeeld twee teelten tomaat per jaar). Daarnaast is verwarming (én energiescherm) bijna onmisbaar, vanwege de lage nachtelijke temperaturen in de winter.

 Kassen in Chili verbeteren
Kassen in Chili verbeteren

Nu wordt verse groente in de winter vervoerd vanuit het 2.000 km noordelijker gelegen Arica (18°ZB), waar de enorme groei van beschermde teelt wordt bedreigd door waterschaarste en/of kwaliteit. Aan de andere kant (Punta Arenas, 53°ZB) is er wel behoefte aan lokale productie, omdat verse groenten heel duur (en niet meer vers) zijn na een 2.200 km lange rit, via vrij slechte wegen en vier grenscontroles (de weg is gedeeltelijk door Argentinië).

Via Wageningen UR Chile lopen er nu verkenningsgesprekken voor het verbeteren van de kastuinbouw in het hele land.

Financier: regering van de provincie Valparaiso, via de stichting Wageningen UR Chile