Persbericht

Wageningen UR en Fruitconsult versterken samenwerking op proefboomgaard in Randwijk

Gepubliceerd op
27 januari 2014

Wageningen UR en Fruitconsult hebben een samenwerkingscontract getekend waarbinnen Fruitconsult in opdracht van Wageningen UR het dagelijks beheer van de proefboomgaard bij PPO in Randwijk zal gaan verzorgen. Door de samenwerking borgt Wageningen UR de beschikbaarheid van een goede fruitboomgaard voor proeven voor onderzoek en demonstratie. Dankzij de intensivering van de samenwerking tussen Wageningen UR en Fruitconsult kunnen de Nederlandse fruitteelt, de toeleverende industrie en de bedrijven die fruit verhandelen en verwerken, ook in de toekomst beschikken over een centraal gelegen ontmoetingsplaats, op een toonaangevende locatie voor fruitonderzoek en demonstraties.

Jan Peeters, directeur van Fruitconsult: “Door de nieuwe samenwerking kunnen we er actief aan werken om het Fruitkenniscentrum in Randwijk tot een nog actiever bolwerk van activiteiten te maken. Met het fundamentele en praktijkgerichte onderzoek dat al in Randwijk plaatsvond, in een echte proeftuin-setting.”

Door de samenwerking versterkt Wageningen UR zijn rol als onafhankelijke organisatie voor onderzoek aan fruitgewassen in Nederland. Bert Pinxterhuis, manager van de afdeling Bollen Bomen en Fruit van Wageningen UR: “Voor onze klanten en andere partners wordt het nog aantrekkelijker om bij ons onderzoek te laten doen of demonstratievelden aan te leggen. We zullen vierkante meter-tarieven namelijk verlagen, terwijl de locatie tegelijkertijd nog sterker dan voorheen dé ontmoetingsplaats zal zijn voor Nederlandse fruittelers, de toeleverende industrie en de bedrijven die fruit verhandelen en verwerken.”

Fruitconsult neemt het dagelijks beheer van de proeftuin vanaf 1 januari 2014 voor haar rekening. Wageningen UR zal alle onderzoekhandelingen blijven verrichten waardoor de onafhankelijkheid van het onderzoek geborgd blijft. Onderdeel van de overeenkomst is dat twee medewerkers van Wageningen UR die betrokken waren bij het dagelijkse beheer van de proefboomgard, bij Fruitconsult in dienst zullen treden.

De samenwerking is een nieuwe stap in de samenwerking tussen twee van de partners binnen het Fruitkenniscentrum. Fruitconsult zal de komende jaren in de proeftuin gaan investeren, waardoor het mogelijk wordt om het fruit dat op de proeftuin wordt geproduceerd, op een economische manier af te zetten.

Over Fruitconsult

Fruitconsult is een onafhankelijk particulier adviesbureau voor de fruitteelt. Het werkgebied van Fruitconsult bevindt zich vooral in Nederland, België, Duitsland en Italië, maar ook daarbuiten. De adviseurs van Fruitconsult begeleiden bedrijven op gebied van bemesting, gewasbescherming en teelttechniek.

Over Wageningen UR

‘To explore the potential of nature to improve the quality of life’. Dat is de missie van Wageningen UR (University & Research centre). Onze ruim 6.500 medewerkers en 10.000 studenten uit meer dan honderd landen werken in ons domein ‘gezonde voeding en leefomgeving’ overal ter wereld, zowel voor overheden als bedrijfsleven. De kracht van Wageningen UR ligt in de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en Wageningen University en in de samenwerking van de verschillende natuur- en maatschappijwetenschappelijke disciplines. Hierdoor ontstaan wetenschappelijke doorbraken die snel in de praktijk en in het onderwijs kunnen worden vertaald. Dat is de Wageningen aanpak.