Nieuws

Wageningen University & Research meest transparante kennisinstelling

Gepubliceerd op
19 november 2015

Wageningen University & Research is van alle Nederlandse kennis- en onderzoeksinstellingen het meest transparant over hoe duurzaam haar onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering zijn. Op de Transparantiebenchmark van het ministerie van Economische Zaken is Wageningen voor het vierde jaar op rij de hoogst genoteerde kennis- en onderzoeksinstelling. De ranglijst van 2015 verscheen op 19 november.

In het jaarverslag van 2014 laat Wageningen University & Research nog beter dan in 2013 zien wat ze doet op maatschappelijk vlak, en hoe ze dat doet. “We willen graag laten zien waar we als Wageningen University & Research voor staan, ook in ons jaarverslag”, zegt Fennet van de Wetering, hoofd veiligheid en milieu van Wageningen University & Research.

grafiek_8-01.png

Integraal duurzaam

In het strategisch plan dat dit jaar is gepresenteerd geeft Wageningen University & Research ook aan duurzaamheid integraal te willen oppakken. “We zijn het dan ook aan onszelf verplicht om daar open over te rapporteren”, zegt Van de Wetering. De internationale richtlijnen, opgesteld door het Global Research Initiative (GRI), dienen daarbij als uitgangspunt. “Want we willen zowel nationaal als internationaal laten zien wat we doen op het gebied van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering maar vooral hoe en waarom”, aldus Van de Wetering.

Transparantiebenchmark

Wageningen University & Research scoort dit jaar 156 punten op een schaal van 200 op de Transparantiebenchmark, drie meer dan vorig jaar. “Omdat we geen externe MVO-toets op ons jaarverslag laten doen, kunnen we eigenlijk slechts 180 punten behalen”, zegt Van de Wetering. “Maar natuurlijk gaan we ook dit jaar weer kijken hoe we nog transparanter kunnen zijn over wat, waarom en hoe we dingen doen. Het meenemen van de GRI4-richtlijnen zal hier zeker bij helpen.”

De score op de Transparantiebenchmark zegt hoe transparant een bedrijf of organisatie is over haar MVO-beleid. Met de Transparantiebenchmark wil het ministerie van Economische Zaken maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleren.