App Hapsnapp - wat eet je

Persbericht

Wageningen University & Research start Hapsnapp als begin van dialoog

Gepubliceerd op
15 september 2015

Met de speciaal ontwikkelde app ‘Hapsnapp’ zetten onderzoekers van Wageningen University & Research nieuwe stappen op het pad van de dialoog met de samenleving. De app bevat zo’n 250 feiten uit Wagenings onderzoek over het dagelijks eten, van ontbijt tot avondeten. De app ‘praat terug’ als de gebruiker de app opent en bijvoorbeeld aangeeft bij het ontbijt een boterham te hebben gegeten. De app is een opstap naar verdiepende informatie en daadwerkelijke contacten.

Deze maatschappelijk dialoog krijgt in eerste instantie vorm via voorgeprogrammeerde inhoudelijke en sociale teksten in de Hapsnapp die informatie geven over het ontbijt, de lunch en het diner. De app reageert op de invoer van de gebruiker die bijvoorbeeld bij het ontbijt brood eet en in het geroerbakte avondeten ook wortel en ui verwerkt. De app zoomt in op kennis omtrent deze producten en geeft desgewenst uitgebreide dossierinformatie. De feiten en inzichten zijn afkomstig van Wageningse onderzoekers en bijeengebracht door een team van medewerkers en studenten. De ‘messaging app’ is beschikbaar geweest in de App Store en Google Play van september 2015 tot en met december 2017.

Het vervolg van de Hapsnapp die communiceert over voeding, zijn verdiepende dossiers en blogs die door Wageningse experts worden geschreven. In december 2015 heeft er een ‘Foodcamp’ op Wageningen Campus plaatsgevonden waar app-gebruikers en wetenschappers elkaar konden ontmoeten.

Wageningen Dialogues

Met de Hapsnapp wil Wageningen University & Research op een innovatieve manier invulling geven aan haar voornemen uit het strategisch plan om met mensen, bedrijven, organisaties, belangengroeperingen en anderen in contact te komen over onderwerpen waar de maatschappij vragen of zorgen over heeft en waarover Wageningen kennis heeft. Deze Wageningen Dialogues moeten leiden tot onder meer gezamenlijke conclusies, consensus of nieuwe wetenschappelijke vragen.