Persbericht

Wageningen University als beste beoordeeld in voltijdse masteropleidingen

Gepubliceerd op
25 maart 2015

Met 67,5 punten scoort Wageningen University wederom het hoogst in de masteropleidingen van de dertien ‘gewone’ universiteiten in Nederland. De Keuzegids Masters, die vandaag verschijnt, geeft aan vijftien van de 27 beoordeelde Wageningse masteropleidingen het predicaat ‘Topopleiding’. Studenten en deskundigen in heel Nederland beoordeelden circa zeshonderd master-opleidingen. “Wageningen schittert als de beste reguliere universiteit - net als vorig jaar.”

Keuzegids Masters 2015 

De nieuwe Keuzegids Masters 2015 geeft een lijst van de masteropleidingen aan de Nederlandse universiteiten en hogescholen. Kleinschalige masters staan het vaakst aan top. De meeste tellen slechts 50 ingeschreven studenten. Deze opleidingen zijn overzichtelijk, de docenten kennen de studenten en de studenten kennen elkaar. De Wageningse opleiding Plant Sciences is duidelijk een uitzondering. De opleiding staat landelijk in de top 20, maar telt wel 219 studenten, waar opleidingen staan die vergelijkbaar scoren, maar niet meer dan 50 studenten tellen. “Die (de opleiding Plant Sciences) bewijst dat een groter aantal studenten geen belemmering voor kwaliteit hoeft te zijn”, aldus de Keuzegids.

De Keuzegids stelde haar scorelijsten op basis van tevredenheidsscores van studenten in het kader van de Nationale Studenten Enquête (NSE) van de organisatie Studiekeuze123. Die scores telden voor 70 procent mee. De andere 30 procent werd bepaald door de oordelen van keurmerkinstantie NVAO.

Topopleidingen

Naast Plant Sciences zijn in de landelijke top twintig zijn nog twee Wageningse masteropleidingen opgenomen. Geo-information Science en de master

International Land- and Water Management. Van een ‘topopleiding’ spreekt de Keuzegids als de opleiding minstens 76 punten scoort. De maximale score voor een opleiding is 100 punten. De gids concludeert: “Wageningen is absolute topper bij de voltijdmasters. Intensief onderwijs van hoog niveau met een duidelijke blik op toepassingen. Perfect voor iedereen met een ‘groen’ hart.” En de gids adviseert: “Als je een universitaire master wilt doen in de voeding, landbouw of visserij, dan is er maar één plek waar je in Nederland terecht kunt: Wageningen. Veel van deze studies zijn ook nog eens internationale unica en hebben een voortreffelijke reputatie.”

De vijftien Wageningse topopleidingen (punten) zijn:

 1. Geo-information Science (88)
 2. International Land- and Water Management (88)
 3. Plant Sciences (84)
 4. Leisure, Tourism and Environment (82)
 5. Development and Rural Innovation (80)
 6. Biotechnology (80)
 7. Food Safety (80)
 8. Animal Sciences (80)
 9. Forest and Nature Conservation (78)
 10. Plant Biotechnology (78)
 11. Food Quality Management (78)
 12. Food Technology (78)
 13. Biosystems Engineering (78)
 14. Organic Agriculture (76)
 15. Nutrition and Health (76)

 

Meer informatie op de website www.keuzegids.org. Keuzegids Masters 2015 is een uitgave van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie.

 

#Keuzegids