Nieuws

Wageningen University wil weer dode steekmuggen

Gepubliceerd op
5 februari 2015

Wageningen University wil samen met het publiek onderzoeken of steekmuggen ook deze winter, die kouder is dan vorig jaar, overlast veroorzaken. Naast het melden van muggen(overlast) op Muggenradar.nl en het opsturen van dode muggen wordt ook onderzocht in hoeverre digitale foto’s voor identificatie gebruikt kunnen worden.

Vorige winter bleek een opvallend groot aantal mensen in heel Nederland overlast van steekmuggen te ervaren. Vele duizenden muggen werden gemeld op Muggenradar.nl en vervolgens opgestuurd naar Wageningen University. Uit DNA-analyse bleek dat de overlast vooral werd veroorzaakt door het tweelingzusje van de welbekende huissteekmug (Culex pipiens), de molestus variant. Deze winter ligt de temperatuur ruim een graad Celsius lager dan vorig jaar en de komende dagen komt de minimumtemperatuur onder het vriespunt. De vraag is in welke mate steekmuggen onder deze omstandigheden nog steeds voor overlast zorgen en of de belangrijkste boosdoener wederom de molestus-variant is.

Mug en foto van mug opsturen
De komende twee weken kunnen waarnemingen van steekmuggen binnenshuis en eventuele muggenoverlast worden doorgegeven via de speciale website: www.muggenradar.nl. Om te bepalen om welke soort steekmug het gaat, kunnen mensen de platgeslagen mug opsturen. Op de website staan instructies over hoe de mug (gratis) opgestuurd kan worden. Dit jaar willen we ook onderzoeken in hoeverre digitale foto’s gebruikt kunnen worden voor het verzamelen van gegevens en identificatie. Bij het doorgeven van een waarneming en het insturen van een mug via Muggenradar.nl kan daarom een digitale foto gevoegd worden.


Vrouwtje van de gewone steekmug (foto: Hans Smid, www.bugsinthepicture.com)
Vrouwtje van de gewone steekmug (foto: Hans Smid, www.bugsinthepicture.com)

Risico’s beter beoordelen
Het Muggenradar onderzoek wordt gedaan om een beter inzicht te krijgen van de muggenstand in Nederland. Niet alleen om de overlast beter in kaart te brengen, maar ook om toekomstige risico’s op ziektes die door steekmuggen worden overgedragen beter te kunnen beoordelen. Hiervoor werkt Wageningen University nauw samen met verscheidene overheidsinstanties.