Arctisch onderzoek van Wageningen UR, Noordpool, Spitsbergen

Wageningen World over onderzoek op de Noordpool en in de Amazone

10 maart 2014

Omdat de economische activiteiten op de Noordpool toenemen, is het ook van belang de ecologische effecten te meten van olie- en gasboringen, scheepvaart, visserij en toerisme. Het onderzoek van Wageningen UR in het Arctisch gebied is het cover-verhaal van de nieuwe Wageningen World, het kwartaalblad van Wageningen UR dat op 11 maart 2014 wordt bezorgd bij alumni en relaties.

Wageningen World is ook digitaal beschikbaar. Blader 'm door en lees mooie verhalen over onder meer het speuren naar voedselfraudeurs, het sluiten van de mineralenkringloop in de veehouderij, bioraffinage en onderzoek naar de mysterieuze, zeer vruchtbare zwarte aarde in het Amazonegebied. Deze zogenaamde terra preta is gevormd doordat Indianen eeuwenlang hun akkers verrijkten met houtskool, visgraten, schildpadbotten en ander organisch afval. Producenten van biochar imiteren dat proces nu door verkoolde biomassa in de grond te verwerken. Ze hebben een goed marketingverhaal, maar Wageningse onderzoekers zeggen: 'Het klinkt te mooi om waar te zijn. Zo pakt het in de echte wereld nooit uit.' En dat blijkt ook uit hun onderzoek.

WWorld_NL_Titelbalk_.jpg

Onderwerpen in Wageningen World - nummer 1, 2014