Nieuws

Wageninger Pádraic Flood wint Famelab Benelux competitie

Gepubliceerd op
26 mei 2014

Met een intrigerend verhaal heeft de Wageningse plantenonderzoeker Pádraic Flood op 22 mei de eerste Famelab competitie tussen jonge onderzoekers gewonnen. In Famelab vertellen onderzoekers in drie minuten tijd voor een lekenpubliek over hun wetenschappelijk onderzoek. Daarbij mogen zij geen gebruikmaken van power point of andere projecties. Aan de eerste Famelab in de Benelux deden tien finalisten mee. De winnaar, in NEMO Amsterdam gehuldigd door staatssecretaris Sander Dekker, gaat begin juni naar de internationale Famelab-finale in Cheltenham, Engeland.

Pádraic Flood van de Wageningse Leerstoelgroep Tuinbouwketens vulde zijn drie minuten met het ´adembenemende´ verhaal ‘The breath of life’. Hij vertelt daarin over de eenmaal in de wereldhistorie geschiede gebeurtenis van het ontstaan van fotosynthese, een paar miljard jaar geleden. “Daardoor is de hemel blauw en ons bloed rood”, leidde hij in. Want het bijproduct van het vastleggen van zonlicht door de innovatieve micro-organismen van toen, is zuurstof. En zo is ook de ozonlaag ontstaan die ons en al het leven op aarde beschermt tegen schadelijke ultraviolette straling in de wereldruimte.

De vierhoofdige jury was onder de indruk van deze presentatie, hoewel hun uiteindelijke keuze moeilijk was, vanwege de bijzonder hoge kwaliteit van de voordrachten, lichtte prof. Louise Vet als juryvoorzitter het besluit toe. Het publiek in de zaal kon voor de NTR-publieksprijs stemmen en verkoos Maia Elliott van de Universitair Medisch Centrum Groningen.

Famelab

Famelab is een initiatief van de British Council die ook in Amsterdam en Brussel is gezeteld. Doel is de interactiviteit tussen wetenschappers en het publiek te vergroten, aldus de Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams die de opening van de finale voor zijn rekening nam. Uit de voorronden die dit voorjaar in Wageningen, Brussel en Groningen werden gehouden, werden tien finalisten geselecteerd die vervolgens een tweedaagse professionele masterclass kregen bij de KNAW in Amsterdam. De Wageningse voorronde leverde ook voor Lenny de Jaeger van Bioprocess Engineering een finaleplaats op.

Meer informatie