Nieuws

Wagenings BananaGuard tweede in iGEM-competitie bestrijding bananenziekte

Gepubliceerd op
6 november 2014

Een team van 12 Wageningse studenten – BananaGuard - gooide de afgelopen week hoge ogen op de iGEM, de International Genetically Engineered Machine competitie in Boston (VS). Met hun ontwerp van een schimmeldodende bodembacterie om bananenplanten te beschermen tegen de verwoestende Panamaziekte bereikten zij de tweede plaats van alle inzendingen. In de categorie ‘Food and Nutrition’ werden ze zelfs eerste. De jury vond ook dat ze de beste posterpresentatie hadden.

Aan de iGEM deden dit jaar 245 teams mee uit 32 verschillende landen, met in totaal 4800 deelnemers. Vier teams uit Nederland waren van de partij. iGEM is een jaarlijks georganiseerde, internationale wedstrijd op het gebied van synthetische biologie. Dit jaar was de 10e iGEM.

Panamaziekte

Het Wageningse team ontwikkelde een bodembacterie die de verwoestende schimmel Fusarium bestrijdt. Deze veroorzaakt de Panamaziekte die wereldwijd bananenplanten velt en een economische bedreiging vormt voor landen die veel bananen produceren. Tegen de Panamaziekte is op dit moment geen adequate bestrijding beschikbaar terwijl de banaan in veel landen de banaan belangrijk volksvoedsel is.

De bacterie van de Wageningse studenten moet de ziekmakende schimmel kunnen opsporen en doden. Het BananaGuard team heeft ruim een half jaar aan de bacterie gewerkt. Overigens zullen praktijkproeven moeten uitwijzen of de bacterie doet waarvoor zij is ontworpen.

Het succesvolle studententeam werd tijdens het voorbereidende werk ondersteund door een groep begeleidende docenten onder algehele supervisie van dr. Christian Fleck, universitair hoofddocent bij het Laboratory of Systems and Synthetic Biology (SSB) en het Laboratory of Microbiology van Wageningen University. De studenten werkten bovendien intensief samen met dr. Gert Kema van Plant Research International van Wageningen UR, expert op het gebied van de Panamaziekte.


Meer informatie op: