Nieuws

Wagenings tintje aan Duurzame 100

Gepubliceerd op
10 oktober 2015

In de Duurzame 100 van dagblad Trouw staan drie Wageningers. Dat is evenveel als vorig jaar. Bioloog Arnold van Vliet kwam van niets op 55. Ook Louise Vet en Louise Fresco staan op de lijst.
Dit artikel is verschenen in Resource, magazine voor Wageningen UR.

Hoogst genoteerd is hoogleraar – en directeur van het NIOO - Louise Vet. Zij steeg ten opzichte van vorig jaar 17 plaatsen en is door de jury op plek 33 gezet. Vet wordt geroemd om haar inzet voor de circulaire economie. Zij is een veelgevraagd ambassadeur van dit principe waarin afval niet bestaat en alles gericht is op hergebruik. Het pand van het NIOO aan de Mansholtlaan is het prototype van het zogeheten cradle-to-cradle bouwen.

Terug van weggeweest in de lijst is bioloog Arnold van Vliet. Hij denderde de lijst binnen met plek 55. "Nog net in het rechterrijtje", reageert hij met enige zelfspot. "Er blijft dus nog genoeg groeipotentieel over." Van Vliet stond twee jaar terug al eens op plek 92 in de lijst. "Vorig jaar was een recordjaar wat betreft media-aandacht voor onder andere Natuurbericht. Dat zal hebben meegespeeld om de beoordeling."

Volgens Van Vliet heeft de jury dit jaar met name gekeken naar daadkracht en impact, innovatiekracht en een brede visie. Dat blijkt uit de toelichting op zijn verkiezing. "Met Natuurbericht zetten wij de natuur op de kaart. Wij betrekken het publiek bij de natuur en de dingen die buiten gebeuren, zoals klimaatverandering. Dat raakt aan bewustwording voor duurzaamheid."

"Het is leuk om op die lijst te staan", vindt Van Vliet. "Het betekent dat jouw werk wordt gezien en gewaardeerd. Dat is voor mezelf leuk, maar ook voor alle organisaties die bij Natuurbericht betrokken zijn." Van Vliet was gisteravond bij de bijeenkomst in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, waar de top 25 bekend wordt gemaakt. "Een mooie manier om te netwerken. Daar zie je allerlei mensen die je hier op de campus nooit tegen komt."

De laagst genoteerde Wageninger is bestuursvoorzitter Louise Fresco. Zij staat op plek 96, drie plaatsen hoger dan vorig jaar. Fresco scoort daarmee net ietsje beter dan weervrouw Helga van der Leur (98) en prinses Laurentien van Oranje (99).

Duurzaamste Nederlander is dit jaar overigens de toepasselijk genaamde Maurits Groen. Hij ontwikkelde een lampje, genaamd WakaWaka, dat door zonne-energie wordt opgeladen. Hiervan zijn inmiddels 200 duizend exemplaren verspreid onder vluchtelingen wereldwijd. De verspreiding wordt gefinancierd met de commerciële verkoop van WakaWaka’s.