Wageningse Famelab-ronde levert twee veelbelovende winnaars

Wageningse Famelab-ronde levert twee veelbelovende winnaars

5 maart 2019

Twee jonge Wageningse onderzoekers mogen door naar de nationale finale van de vertelwedstrijd Famelab, waarvan de regionale ronde in Wageningen vrijdagavond voor de zesde maal plaatsvond. De jury beoordeelde postdoc Daniel Reyes Lastiri en promovenda Elbrich Postma als beste sprekers. Promovendus Patrick Steinmann werd aangewezen als runner up. Op 9 mei dingen de twee winnaars om het nationale kampioenschap in Tivoli/Vredenburg in Utrecht.

Het publiek en de jury in De Wilde Wereld in het centrum van Wageningen zagen hoe veertien jonge onderzoekers exact drie minuten spraken over hun wetenschappelijk onderzoek - zonder gebruik van Powerpoint, veelal gebruikelijk bij wetenschappelijke verhandelingen. De Famelab-jury koos Daniel Reyes Lastiri vanwege zijn passie en enthousiasme waarmee hij vertelde over het samengaan van visteelt en landbouw, aquaponics, een westerse term voor een combitechniek die in Azië al jaren gemeengoed is. De andere winnaar, Elbrich Postma, belichtte het probleem van mensen die niet of moeilijk kunnen ruiken (één op de zes). Hun leven lijkt zich af te spelen vanachter een glazen wand.

De jury bestond uit Cathelijne Stoof (voorzitter), universitair docent bij Soil Geography and Landscape Group, Vincent Koperdraat, persvoorlichter bij Corporate Communications en Wen Wu, promovenda bij het Laboratorium voor Microbiologie en landelijk finaliste van de Famelab-ronde 2018.

De Wageningse Famelab-winnaars zullen met twaalf kandidaten van andere Nederlandse universiteiten meedingen om de landelijke titel. Vooraf krijgen zij bij de KNAW een tweedaagse communication masterclass. De winnaar in de nationale finale zal deelnemen aan de internationale Famelab-finale in Cheltenham, Engeland in juni.

Famelab is een initiatief van het Cheltenham Science Festival uit 2005 en de British Council. Intussen doen meer dan dertig landen mee met totaal circa 9000 kandidaten. In Nederland zijn acht universiteiten betrokken in de voorrondes. De eerste voorronde was in Wageningen.