Wageningse Mars-tomaten-onderzoeker bij ‘The Martian’ in CineMec

Nieuws

Wageningse Mars-tomaten-onderzoeker bij ‘The Martian’ in CineMec

Gepubliceerd op
29 september 2015

Op dinsdag 6 oktober zal de Wageningse onderzoeker Wieger Wamelink direct voor de vertoning van ‘The Martian’ in CineMec Ede, een korte toelichting geven op het onderzoek van Wageningen UR naar de productie van voedsel in de ruimte. De presentatie is in de bioscoopzaal, en begint om 19.00 uur. In de film probeert de hoofdrolspeler, gespeeld door Matt Damon, op het onherbergzame Mars planten te kweken om te kunnen overleven.

Als er ooit mensen op Mars zullen gaan wonen, zullen die mensen ook hun eigen voedsel moeten gaan produceren, transport vanaf de aarde is te kostbaar. Dan kun je het beste planten telen, omdat je dan het meeste en gezondste voedsel kunt maken. Onderzoekers van Wageningen UR bestuderen de mogelijkheden en beperkingen en ontwikkelen technieken die in het International Space Station (ISS) of onderweg naar en op Mars het beste resultaat geven.

Wieger Wamelink, één van die Wageningse onderzoekers, slaagde er recent in om de eerste ‘mars-tomaten’ te laten groeien op door NASA ‘gemaakte’ Marsgrond. Collega’s van hem stelden een lijst op met de planten die het meest geschikt zijn om in het ISS of onderweg naar Mars voedsel te produceren. Weer andere onderzoekers ontwikkelen speciale teeltsystemen waarmee planten ook goed kunnen groeien als er veel minder of geen zwaartekracht is, zoals op het ISS.

Bekijk de trailer