Nieuws

Wageningse eredoctor Graham Farquhar wint eervolle prijs

Gepubliceerd op
22 oktober 2015

De in Wageningen met een eredoctoraat gehonoreerde Australische onderzoeker Graham Farquhar heeft de prestigieuze Prime Minister's Prize for Science ontvangen. Deze hoge Australische eer valt hem te beurt voor zijn onderzoek aan de modellering van het fotosyntheseproces. Hij ontvangt AUS$250.000.

Prof. Paul Struik, in 2013 de erepromotor van Farquhar, reageert enthousiast: “Dit is natuurlijk fantastisch nieuws en het bevestigt dat Wageningen University terecht het eredoctoraat heeft toegekend.” De samenwerking van de groep van Struik van het Wageningse Centre for Crop Systems Analysis en die van laureaat Farquhar duurt nog voort, getuige de publicatie over het op microschaal modelleren van CO2 transport lichtpenetratie in bladeren van tomaat dat zeer onlangs in voorpublicatie verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Plant, Cell and Environment.

De prijs is 21 oktober uitgereikt door de Australische Prime Minister, in het Parliament House van Canberra, Australië. Graham Farquhar ontvangt de prijs voor zijn verdienstelijk werk op het gebied van het modeleren van fotosyntheseprocessen en van de wereldvoedselvoorziening. Met zijn werk aan het thema “Feeding the world, and asking where the wind went” onthulde hij een wereldwijd klimaatmysterie. De verdamping- en windsnelheden dalen overal ter wereld, in strijd met wat de meeste klimaatmodellen voorspellen. Daardoor zou het leven onder veranderende klimaatomstandigheden wel eens gunstiger kunnen uitpakken dan we tot nu toe dachten.

De Prime Minister’s Prizes for Science vormen de meest prestigieuze en hoogst aangeschreven Australische prijzen voor voortreffelijk wetenschappelijk onderzoek, innovatie en onderwijs.