Nieuws

Wageningse onderzoekers ondersteunen PostNL bij ontwikkelen koelverpakking

Gepubliceerd op
3 juli 2014

Wageningen UR Food & Biobased Research heeft PostNL ondersteund bij de ontwikkeling van een koelverpakking, waarmee supermarkten boodschappen kostenefficiënt en energiezuinig kunnen bezorgen. Verse producten komen op de juiste temperatuur aan bij de klant en dat komt de houdbaarheid en kwaliteit ten goede. De verpakking wordt ingezet voor de thuisbezorgservice die PostNL en online supermarkt Vershuys.com dit voorjaar introduceerden in de provincie Limburg.

De koelverpakking is gemaakt van een materiaal met een hoge isolatiewaarde en bevat precies zoveel koelelementen als nodig is om er voor te zorgen dat een pakket vlees, vis, zuivel, groente en/of fruit op een temperatuur van maximaal 7ºC arriveert bij de klant. Die is zo verzekerd van boodschappen met een optimale houdbaarheid en kwaliteit, of hij nu twee of twintig kilometer van de supermarkt vandaan woont. De supermarkt hoeft geen koelwagens in te zetten en kan daardoor kostenefficiënt en energiezuinig leveren. 

Houdbaarheid en kwaliteit voorspellen

Onderzoekers van Food & Biobased Research – met een brede expertise op het gebied van de kwaliteit, houdbaarheid en verpakking van verse voedingsmiddelen – onderzochten welk materiaal het meest geschikt was voor de koelverpakking. Zij  ontwikkelden ook een geavanceerd model waarmee het temperatuurverloop in productpakketten te voorspellen is. ¨Met het model kunnen we berekenen hoe snel de temperatuur in de verpakking oploopt bij een bepaalde productcombinatie en hoe de temperatuurverdeling is¨, zegt ir. Matthijs Montsma, onderzoeker in het project.

Optimale logistiek

Aan de hand van het temperatuurverloop in de verpakking is te bepalen hoeveel koelelementen er voor een pakket nodig zijn, waar deze koelelementen geplaatst moeten worden en hoe lang het transport maximaal mag duren. Zo kunnen supermarkten hun logistiek optimaliseren en tegelijkertijd de voedselveiligheid garanderen. Uit de testen bleek dat de temperatuur in de slechtst geïsoleerde koelverpakking na zes uur de 4°C-grens passeerde; bij de best geïsoleerde koelverpakking duurde dit twaalf uur.

Thuisbezorgsservice

PostNL en online verssupermarkt Vershuys introduceerden de thuisbezorgservice in maart dit jaar, in eerste instantie als pilot in Venlo en omgeving, en vanaf 22 mei in de hele provincie Limburg. In de tweede pilot worden boodschappen ook bezorgd in de avonduren (op dinsdag en donderdag tussen 18.00 en 21.30 uur). De koelverpakking wordt na bezorging weer meegenomen door PostNL en opnieuw gebruikt.