Wageningse studenten stellen internationaal studentenkookboek samen

1 september 2014

‘De beste recepten voor je studentenleven’ is de ondertitel van een nieuw kookboek met veertig succesrecepten van Wageningse studenten uit tal van landen. Met gerechten als saoto-soep, gemarineerde kip met kokosrijst, boekweit met eekhoorntjesbrood of ‘blote billetjes in het gras’ tonen de studenten hun kookkunst voor de geijkte maaltijden of voor speciale gelegenheden. Het internationale kookboek Food for Students verschijnt dinsdag 2 september.

Veel studenten eten samen, in dezelfde of wisselende groepen van studie- of huisgenoten, commissieleden of als lid van een studie- en studentenvereniging. Eten is een sociaal gebeuren en de koker of kookster ervaart het als een uitdaging om het gezelschap een goede, lekkere en verantwoorde maaltijd voor te schotelen. Maar ook kan de studentkok(kin) indruk maken bij een first date of met een heus kerstmaal waar de disgenoten kennis kunnen maken met nieuwe smaken en geuren van ongekende ingrediënten en hun combinaties.

Het kookboek omvat recepten voor groepen, voor zomerse barbecues, eenpersoonsmaaltijden of prestatiemaaltijden ten behoeve van een optimale prestatie in de sport of voor een examen. Het Engelstalige kookboek geeft alternatieven voor ingrediënten die moeilijk in Nederland verkrijgbaar zijn. Zo is het advies om bij gebrek aan anijs ‘gestampte muisjes’ te gebruiken. Ook zijn er aanbevelingen over de werkwijze omdat veel buitenlandse studenten niet bekend zijn met bepaalde effecten van sommige gerechten. Zo is het raadzaam om bij het Hollandse recept voor ‘pancakes’ de ramen wijd open te zetten zodat niet je hele huis naar pannenkoeken ruikt.

Het studentenkookboek bestaat uit recepten van de beste culinaire creaties van studenten en afgestudeerden. Zij zonden hun favoriete recept in waarna het Wageningse culinaire productieteam er duidelijke beschrijvingen en aantrekkelijke foto’s bij maakte. De gebruikers van het kookboek worden uitgenodigd om de gemaakte schotels te fotograferen en te twitteren met #f4sl.

Het eerste exemplaar van het kookboek Food for Students - The best recipes for your student life wordt op 2 september 14.15 uur aangeboden aan de bestuursvoorzitter van Wageningen UR, prof. Louise Fresco – die als Wageningse alumna ook zelf een recept instuurde. Daarna is het voor € 14,95 verkrijgbaar op Wageningen Campus (WUR-shop) en via de webshop.

Fotoimpressie aanbieding studentenkookboek

Het eerste exemplaar van het studentenkookboek 'Food for Students' werd aangeboden aan Louise O. Fresco, voorzitter raad van bestuur van Wageningen UR. Fresco had zelf een recept voor risotto ingestuurd. Na de overhandiging was er een wedstrijd tussen studenten wie de beste risotto kan maken. De winnaar werd door Fresco geselecteerd en won een kookcursus en een kookboek.