Persbericht

Wageningse tool voor vermindering voedselverspilling verhuist naar Milieu Centraal

Gepubliceerd op
16 oktober 2017

FoodBattle, een aanpak om voedselverspilling onder consumenten te verminderen, zal binnenkort verhuizen naar Milieu Centraal. Milieu Centraal zal dan de organisatie van FoodBattle overnemen van Wageningen Food & Biobased Research. FoodBattle, voorheen een groepsgerichte aanpak, komt ook beschikbaar voor de individuele consument.

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelde FoodBattle samen met het Voedingscentrum en Milieu Centraal (mede gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu). FoodBattle is een instrument waarbij deelnemers drie weken lang de strijd aangaan om minder voedsel te verspillen. In 2011 startte de eerste pilot in Oost-Nederland in samenwerking met Circulus-Berkel. Inmiddels hebben ruim 2500 deelnemers meegedaan in verschillende battles.

Vernieuwde versie

Het succes van de FoodBattle heeft ertoe geleid dat Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met Milieu Centraal de FoodBattle heeft vernieuwd en nog toegankelijker heeft gemaakt voor een groot publiek. De organisatie van FoodBattle zal worden overgedragen aan Milieu Centraal. “Een logische stap”, zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal. “Wij zijn een voorlichtingsorganisatie die de consument helpt om bewuste keuzes te maken. Met de FoodBattle krijg je inzicht in wat je weggooit en daarnaast tips om minder voedsel te verspillen, wat beter is voor het milieu én je portemonnee”.

Make-over

Behalve de inhoud heeft ook het uiterlijk van FoodBattle een ‘make-over’ gekregen met een nieuw logo en een nieuwe website op het oude adres: www.foodbattle.nl. “In meerdere opzichten zal FoodBattle een nieuwe fase ingegaan, om daarmee nieuwe impulsen te geven aan de effectieve aanpak om voedselverspilling bij de consument onder de aandacht te brengen, maar vooral als hulpmiddel voor individuele consumenten om minder eten weg te gooien”, zegt Bart van Gogh onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research en projectleider van de vernieuwing van FoodBattle.