Wandelende meetbox zet eerste stappen

Nieuws

Wandelende meetbox zet eerste stappen

Gepubliceerd op
22 januari 2014

Bij het proefstation in Straelen hebben onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw binnen het project Gezonde Kas voor het eerst het klimaat geregeld met draadloze sensoren voor temperatuur en luchtvochtigheid. Het doel was om de klimaatcomputer te laten sturen op basis van het punt in de kas waar het laagste dauwpunt gemeten werd.

Omdat het klimaat in een kas kan variëren, hoeft dat niet altijd dezelfde plek te zijn. Op die manier ontstaat een regeling waarbij de meetbox als het ware kan wandelen. Telers kunnen zo garanderen dat er nergens in hun kas natslag kan ontstaan als er ergens toch onverhoopt een lokale koudere plek ontstaat. Omdat een enkelvoudige meetbox zo’n plek niet kan detecteren, maar meerder draadloze sensoren juist wel, kan een regelaar van deze informatie nuttig gebruik maken.

In de test gebruikte de nieuwe regelaar 30% meer energie dan de meetboxregelaar. Dit was ook te verwachten omdat de setpoints voor beide regelaars gelijk gehouden zijn. Maar als een teler er nu op kan vertrouwen dat er geen natslag meer ontstaat, kan hij zijn marges kleiner afstellen, en gaat de regelaar uitsluitend meer energie gebruiken als het nodig is. In andere situaties kan de regelaar juist energie gaan besparen, doordat de marges scherper afgesteld kunnen worden. Dit laatste gaan de onderzoekers proberen bij cyclaam en tomaat.