Nieuws

Wat vergroot de kans dat u een tekencheck doet?

Gepubliceerd op
17 april 2016

Volgens Tekenradar.nl neemt de tekenactiviteit weer sterk toe. Veel mensen vergeten zichzelf na een bezoek aan het groen echter te controleren op tekenbeten. Ze lopen daarmee onnodig een groter risico op het krijgen van de ziekte van Lyme. Uit een enquête onder bijna 600 mensen blijkt dat we eerder een tekencheck doen als we erop vertrouwen dat we zo’n check kunnen uitvoeren.

Vertrouwen in eigen kunnen

Een op de drie mensen vindt het lastig tot zeer lastig om een tekencheck uit te voeren. Het bleek dat als mensen er meer vertrouwen in hebben dat ze een tekencheck op een goede manier uit kunnen voeren, ze meer geneigd zijn om de tekencheck te doen. Dit vertrouwen in eigen kunnen wordt lager als mensen geen pincet of tekentang bij de hand hebben om de teek te verwijderen, of als er geen spiegel is waarmee plaatsen bekeken kunnen worden die lastig te bekijken zijn, zoals de rug. Omdat de meeste mensen privacy willen om de tekencheck te doen, kan het gezelschap van anderen ook een belemmering zijn.

De verschillende levensstadia van de teek. Rechtsonder het larfje, rechtsboven de nimf, linksonder het volwassen mannetje en linksboven het volwassen vrouwtje
De verschillende levensstadia van de teek. Rechtsonder het larfje, rechtsboven de nimf, linksonder het volwassen mannetje en linksboven het volwassen vrouwtje

Tips voor thuis

Indien u het lastig vindt om een tekencheck uit te voeren, dan raden we u aan om deze film te bekijken. Daaruit blijkt dat het doen van een tekencheck niet moeilijk is. Het is zaak om systematisch van boven naar beneden of van beneden naar boven het lichaam te controleren op teken, waarbij extra aandacht wordt besteed aan warme plaatsen van het lichaam, zoals liezen, oksels of knieholten. Voor plaatsen die niet goed zichtbaar zijn kan een spiegel gebruikt worden. Indien een teek wordt gevonden, kan deze verwijderd worden met een puntig pincet of een tekentang. Een handig advies is dus om er voor te zorgen dat u een spiegel en een puntig pincet of tekentang bij de hand heeft. Meldt een tekenbeet of een rode ring of vlek als gevolg van de ziekte van Lyme op Tekenradar.nl.