Nieuws

Waterbesparende onderzoekskassen in Abu Dhabi

Gepubliceerd op
17 maart 2016

In Wageningen World een kort artikeltje over waterbesparende onderzoekskassen. Sjaak Bakker toont de gasten uit Abu Dhabi mogelijkheden van airconditioning in een kassencomplex.

Voor groenteteelt maakt Abu Dhabi gebruik van met plastic overspannen tunnels met luchtbevochtigers. Niet om de kou buiten te houden, maar de verzengende hitte en kurkdroge lucht. Om meer zelfvoorzienend te worden en water te besparen, deed het emiraat een beroep op Wageningen UR Glastuinbouw.

wagworld_waterbesparende-kassen-abudhabi-20151012_112816-650x1000.jpg

"Op het gebied van kassenbouw en technologie is Nederland wereldleider, vandaar dat men bij ons kwam voor de bouw van een onderzoekskas om de teelt op een hoger plan te tillen" vertelt projectleider Jouke Campen. Samen met Sjaak Bakker (op de foto) adviseerde hij over het ontwerp van het drieduizend vierkante meter grote complex. Om water te besparen kozen zij voor een vorm van airconditioning. "Ook assisteerden we bij het vinden en controleren van een Nederlandse kasbouwer en hielpen we bij de onderzoeksopzet, de zaadkeus – vooral tomaten, komkommer en paprika – en de biologische bestrijding", aldus Campen.

De komende tijd blijft Wageningen UR betrokken bij de analyse van de gegevens en het geven van trainingen. In Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, wordt begin maart een drie keer zo grote onderzoekskas in gebruik genomen, ook naar Wagenings ontwerp.

Bekijk het artikeltje achterop Wageningen World van mrt 2016: