Nieuws

“We moeten anders over het klimaatprobleem gaan denken”

Gepubliceerd op
5 oktober 2018

Voor Wouter Peters, professor in de meteorologie en luchtkwaliteit en spreker op het Symposium ‘Earth Futures’ van 19 oktober, is het fysische verhaal duidelijk: de mens heeft een drastische invloed op het klimaat. Maar voor technische adaptatie is ook sociale adaptatie nodig: “Zolang we ons uitgangspunt niet veranderen hebben we nog een lange weg te gaan”.

Wat is uw kijk op het thema ‘Earth Futures’?

Ik werk met de cijfers, en de cijfers liegen er niet om: de invloed van de mens op het klimaat dusdanig groot dat wij het hele systeem veranderen. Ik merk dat dit in onze maatschappij ook wel steeds meer geaccepteerd wordt. Vroeger kreeg ik op feestjes de vraag of er inderdaad sprake was van door de mens beïnvloedde klimaatverandering, nu vooral wat de gevolgen precies zullen zijn en vooral wat we daaraan kunnen doen. Ik merk dat de fysische onzekerheden steeds kleiner worden, maar de sociale daarmee juist groter.

Op het symposium komt zowel de fysische als de sociale kant aan bod, wat vindt u hiervan?

Ik zal bij de sociale wetenschappen sessies echt op het puntje van mijn stoel zitten. Die staan ver van mijn dagelijkse praktijk af, maar ik denk dat het in het klimaatgesprek steeds belangrijker wordt. De scheve verdeling tussen arm en rijk wordt door klimaatverandering alleen maar schever. De technische adaptaties zijn in Nederland niet het probleem, maar we hebben geen goed beeld van de benodigde sociale adaptatie. We weten hoe we dijken bouwen om het water tegen te houden, maar klimaatvluchtelingen hou je daar niet mee tegen. Tenzij er nu een gezamenlijk inspanning plaatsvindt van alle landen tegelijk, zullen we met de sociale gevolgen te maken krijgen.

Hoe moeten we klimaatverandering voor de toekomst aanpakken?

Ik denk dat het essentieel is om als maatschappij onze visie te veranderen, zo niet hebben we nog een lange weg te gaan. Het gaat niet meer om geld, of om de optie of we wel of niet iets doen. De keuze is of we het nu goed doen, of straks met de gevolgen zitten. Daarvoor is een hele lange termijn visie essentieel: langer dan nu gebruikt wordt bij de klimaattafels en door de overheid.

Wat is dé reden voor mensen om naar het symposium te komen?

De combinatie van verscheidenheid en het specialisme van de sprekers is niet iets wat je op veel andere plekken in Nederland te zien krijgt. Ik kijk uit naar de bruggen die tussen de disciplines gemaakt kunnen worden en de vervolgvragen die daaruit voorkomen, om zo een stapje dichter bij de oplossing van het klimaatprobleem te komen.

Op 19 oktober vind het “Earth Futures” symposium plaats, waar uit natuur- en sociaalwetenschappelijk perspectief wetenschappers van binnen en buiten WUR discussiëren over veranderingen in het aardsysteem. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.