Weerstand tegen de nieuwe sterflats

6 februari 2018

Plannen voor het bouwen van studentenflats werden in de jaren 60 slecht ontvangen door Wageningse studenten. Studentenvereniging Ceres dacht dat het een ontwrichting van de studentenmaatschappij teweeg zou brengen. Volgens Sylvie Deenen, huidige directeur van studentenhuisvesting Idealis, is daar nu niks meer van te merken.

Sylvie Deenen werd in 2013 directeur van Idealis. Zij woonde zelf nooit in een pand van de studentenhuisvester want ze studeerde in Nijmegen. De historie van Idealis kent zij dan ook alleen van verhalen van (oud-)collega’s en uit een jubileumboekje dat gemaakt werd toen de voorloper van Idealis, Studentenhuisvesting Landbouwhogeschool Wageningen (SSH), 25 jaar bestond. ‘Dat was 36 jaar geleden, nog voor ik zelf studeerde’, zegt Deenen.

Op een gegeven moment liepen kakkerlakken door de keukens
Meneer Bakker

Meneer Bakker, voormalig directeur van SSH, kan er wel uit eerste hand over vertellen. De 88-jarige oud-directeur werkte vanaf 1960 bij SSH. ‘Wonen in de flats ging er toen anders aan toe dan tegenwoordig’, zegt hij. In Asserpark en Hoevestein woonden alleen jongens, gemengde afdelingen waren nog niet denkbaar. Er waren niet zoveel vrouwelijke studenten, die woonden samen in een compartiment van de Walstraat. De gemeenschappelijke ruimten op de afdelingen werden regelmatig gepoetst door schoonmaaksters, maar daar waren de bewoners niet altijd tevreden over. ‘Op een gegeven moment wilden de jongens zelf gaan schoonmaken en konden daarmee geld uitsparen aan servicekosten’, zegt bakker. ‘Dat gold ook voor afdelingen met veel meisjes. Die maakten liefst helemaal niet schoon denk ik, want op een gegeven moment liepen kakkerlakken door de keukens. De huismeesters waren er maar druk mee.’

SSH in 1960

SSH was in 1960 onderdeel van WUR, bestond toen nog maar drie jaar en had slechts een paar werknemers. SSH beheerde negentig kamers aan de Nobelweg. ‘Voorheen was het voor studenten normaal om bij een hospita te wonen’, legt Bakker uit. De bouw van een studentenflat was in de ogen van sommige studenten niet nodig, maar SSH kon flinke subsidie krijgen voor de bouw van studentenflats. ‘De Nobelweg stond er al toen ik kwam. In 1965 bouwden we de Walstraat en een paar jaar later de sterflats Hoevestein en Asserpark.’

In 1986, ging Bakker met pensioen en liet een organisatie van ongeveer veertig werknemers en bijna vijfduizend studentenkamers achter. In die jaren werd de zorg voor de studentenhuisvesting overgedragen van het Ministerie van Onderwijs aan het Ministerie van Volkshuisvesting. SSH werd zelfstandiger en kon de taak verruimen en kreeg later de naam “Idealis”.

100x100

Deenen stuurde een anekdote uit het jubileumboekje van SSH naar Universiteitsfonds Wageningen. Op de projectsite kan iedereen herinneringen aan WUR delen ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum. Op die site kan ook geld gedoneerd worden voor verschillende projecten die binnen het jubileum worden georganiseerd. De herinneringen worden op de alumnidag (23 juni 2018) tentoongesteld.

Bekijk het programma van alumnidag World Wide Wageningen

Lees meer herinneringen