Wereldlezing CRISPR/Cas; een niet te stoppen revolutie in plantenveredeling?

Nieuws

Wereldlezing CRISPR/Cas; een niet te stoppen revolutie in plantenveredeling? Woensdag 25 januari 2017

Gepubliceerd op
2 februari 2017

Op woensdag 25 januari hebben circa 90 geïnteresseerden enthousiast deelgenomen aan de Wereldlezing: CRISPR/Cas; een niet te stoppen revolutie in plantenveredeling?

CRISPR/Cas is een veredelingsmethode waarmee DNA zeer exact gemodificeerd kan worden. De ontwikkeling van nieuwe betere toekomstbestendige gewassen kan nu veel sneller. Tegen deze vorm van biotechnologie bestaat ook maatschappelijke weerstand. De wetgeving rondom de CRISPR/Cas techniek staat momenteel in de politieke belangstelling.

Programma

De wereldlezing werd voorgezeten door Nettie Buitelaar, Chief business officer BiosanaPharma en tevens Wageningen Ambassador. De lezing vond plaats in Impulse op de Wageningen Campus. Het programma bestond uit een tweetal korte lezingen door experts en een einddebat.

De techniek van CRISPR/Cas en de kansen voor de veredeling werden helder uiteengezet door Ruud de Maagd, Senior scientist in plant development van Wageningen Plant Research. Ruud heeft de afgelopen twee jaar intensief gewerkt met de CRISPR/Cas techniek en gebruikte in zijn verhaal veel voorbeelden van zijn onderzoek in tomaat. De CRISPR/Cas technologie heeft een revolutie veroorzaakt in moleculair biologisch en genetisch onderzoek door haar specificiteit en relatief gemakkelijke toepassing. Nieuwe innovaties blijven elkaar snel opvolgen. De regelgeving loopt ver achter op de technische ontwikkelingen.

De tweede expert van de avond was Arjen van Tunen, CEO van KeyGene. Arjen behandelde de aspecten van intellectueel eigendom. Deze zijn voor de CRISPR/Cas techniek erg complex en  met grote belangen. Er speelt momenteel een juridisch gevecht tussen verschillende partijen waardoor het voor commerciële partijen heel moeilijk is om te bepalen van welke partij een licentie genomen moet worden. Het risico op claims en dreigende hoge kosten is groot. Arjen gaf tevens een duidelijk beeld van de regelgevingsperspectieven. Hij maakte dat duidelijk door de verschillende toepassingen van de CRISPR/Cas techniek op de arbitraire schaal van Genetische Modificatie te plaatsen. Arjen sloot af met het volgende advies ”Blijf met de ontwikkeling van kennis volop anticiperen op nieuwe technologieën. Doe dat niet op sentimenten, maar op basis van gedegen wetenschappelijke kennis. Alleen dan kunnen we voorkomen dat Nederland het museum van de plantenveredeling wordt.” 

Ruimte voor debat

Na de twee inleidingen was er onder leiding van Nettie ruimte voor vragen en discussie. Er waren een aantal vragen over de precieze werking van de CRISPR/Cas techniek. Daarnaast  ook veel vragen en opmerkingen over het draagvlak voor deze nieuwe veredelingstechniek en hoe deze vergroot zou kunnen worden. Hierbij werd duidelijk dat kennis van zaken over  deze techniek  en hoe het werkt belangrijk is. Daarnaast moet  veel nadrukkelijker het voordeel van het gebruik van de CRISPR/Cas techniek voor de consument uit te leggen zijn. Hierbij moeten de voordelen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid worden meegenomen.

Meer weten?

Nieuwe innovaties op basis van de CRISPR/Cas techniek blijven elkaar snel opvolgen. Wageningen Academy organiseert regelmatig cursussen over de laatste ontwikkelingen op dit terrein. Voor vragen, benader programmamanger Miel Hooijdonk.