Persbericht

Wetenschapper moet beter leren presenteren met PowerPoint

Gepubliceerd op
7 september 2015

Wetenschappers die een presentatie geven gebruiken te veel tekst en weinig beeld op hun PowerPoint-slides. Dat is niet effectief want het publiek kan wel goed beelden verwerken in combinatie met het gesproken woord, maar geen geprojecteerde teksten. Een training zou wetenschappers helpen de achterliggende spreekangsten te overwinnen. Dat concludeert Brigitte Hertz in haar proefschrift waarop zij op 9 september aan Wageningen University hoopt te promoveren.

In haar studie Spotlight on the presenter. A study into presentations of conference papers with PowerPoint laat promovenda Brigitte Hertz zien dat sociaal wetenschappers in hun PowerPoint-presentaties de meeste woorden gebruiken. Die groep spant de kroon met gemiddeld 55 woorden per slide. Dat is vijftig procent meer dan instructieboeken voorschrijven.

De meeste presenterende wetenschappers blijken zich niet bewust te zijn van hun presentatiewijze. Zij hebben veelal niet geleerd hoe deze valkuil is te vermijden. Wetenschappers kijken tijdens hun presentatie op het podium vaak om naar de projectie. Uit metingen blijkt dat meer dan drie keer per minuut voor te komen, terwijl oogcontact met het publiek juist een van de belangrijke elementen van een goede presentatie is. Vooral beginnende wetenschappers laten zich leiden door spreekangst en gebruiken PowerPoint als spiekbriefje.

Training voor wetenschappers

Wetenschappers zouden getraind moeten worden in goed PowerPoint-gebruik, beveelt de promovenda in de communicatie aan. “Ook zouden zij geholpen moeten worden om hun spreekangst op andere manieren te overwinnen.”

Goede PowerPoint-presentatie

Bij een goede PowerPoint-presentatie weet de presentator zelf een boeiend verhaal te vertellen en met beelden op de slides het verhaal te ondersteunen. De kunst is om als spreker de aandacht van het publiek vast te houden en alleen op de juiste momenten naar de slide te sturen. Dit vereist goede voorbereiding en oefening van de presentatie waarbij de geprojecteerde beelden, in plaats van tekst, als geheugensteuntje kunnen dienen.


Meer informatie: Brigitte Hertz