Wetenschapsknooppunt helpt scholieren met profielkeuze

9 april 2014

Wat zit er in ons eten? Dat hebben middelbare scholieren van de onderbouw ORS Lek en Linge recent onderzocht tijdens de projectweek “Food”. Deze projectweek werd georganiseerd om scholieren te helpen bij hun profielkeuze. Het Wetenschapsknooppunt Wageningen University bood de leerlingen in het kader van deze projectweek een college en een practicum op de universiteit aan. Zo maakten de scholieren kennis met Levensmiddelentechnologie.

Eiwitten isoleren in het lab

Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur “Food”, gaf het college. Hij vertelde dat levensmiddelentechnologie intens verweven is met ons dagelijks voedsel. Vanaf het moment dat het product van het land komt, totdat het in de schappen ligt, zijn er veel toepassingen vanuit dit vakgebied. Het practicum werd gegeven door Julia Diederen, docent Food Chemistry. In het laboratorium isoleerden de scholieren onder andere eiwitten uit deeg en sojamelk. Op deze manier leerden ze ook iets over gluten. Van favoriete (fris)dranken werden pH-waarden gemeten. De scholieren ontdekten dat deze veel zuurder zijn, dan ze smaken. Ze waren onder de indruk van wat er allemaal komt kijken bij voedselbewerking en achterliggend onderzoek.

Verrassende smaaktest

Ook smaakbeleving kwam aan de orde. Heel verrassend was de grapefruit- en druivensaptest. Daarbij werd iedereen op het verkeerde been gezet. De volgorde waarin je iets proeft blijkt van invloed op de smaakbeleving. Zo smaakte de mix van grapefruit- en druivensap veel zoeter ná het drinken dan vóór het drinken van puur grapefruitsap.

Nieuwe ingrediënten

Na deze leerzame dag bij Wageningen University werd er de volgende dag op de middelbare school gekookt en geluncht. Scholieren durfden met nieuwe ingrediënten te koken en waren verrast dat iedereen het lekker vond. De foto’s van het dagje Wageningen werden getoond en alle aanwezigen werden bewust gemaakt van hun smaakbeleving. De scholieren vonden het erg leuk dat zíj nu degenen waren die de ander op het verkeerde been mochten zetten met de saptest.

Het was een zeer geslaagde samenwerking tussen het Wetenschapsknooppunt en ORS Lek en Linge. De scholieren zijn op weg geholpen bij het maken van hun profielkeuze.