Winnaars Wageningen Borlaug Youth Institute naar Des Moines, USA

5 september 2018

Het team Zeewier alias ‘De Vier van Wier’ heeft ideeën om de productie van zeewier in Nederland te bevorderen en het eten van zeewier populairder te maken. Hiermee werden zij verkozen tot winnaar van het Wageningen Borlaug Youth Institute, die voor het eerst werd uitgereikt in Nederland tijdens de SDG Conferentie op 31 augustus 2018.

De prijs is bedoelt als inspiratie voor de komende generatie (leerlingen 5/6 HAVO/VWO) om ideeën en adviezen te uiten voor een betere wereld. De deelnemers zochten een oplossing voor een van de grootste uitdagingen waar we in de wereld voor staan: Hoe voeden we de wereld op een duurzame manier? De prijs werd als afsluiting van SDG Conferentie uitgereikt door Kenneth Quinn, president van de World Food Prize Foundation, Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Louise O. Fresco, voorzitter raad van bestuur Wageningen University & Research.

Jury onder de indruk

De jury was erg onder de indruk van de inzendingen waar de leerlingen mee kwamen. De jury bestond uit onderwijsdirecteur Arnold Bregt, Martine Boon, hoofd Banking for Food Education and Engagement van de Rabobank, en natuurfilmer  Ruben Smit. Citaat uit het juryrapport: “De vijf teams toonden passie, toewijding en kennis. Niet alleen in hun onderzoeksrapporten, presentaties en vlogs, maar ook in de Questions and Answers (Q&A) met de jury en de discussie die volgde. Ze toonden interesse in elkaars projecten en waren niet bang om feedback te geven aan hun collega's. Zelfs wij hebben nieuwe dingen geleerd, bijvoorbeeld dat het een acht maanden durende vlucht naar Mars is.” De jury heeft de inzendingen beoordeeld op inhoud, verhalen vertellen, drive en passie, vlogs, haalbaarheid en onderzoek. Alle inzendingen hadden hun eigen sterke punten. Op sommige onderdelen blonken enkelen zelfs uit. Het team dat volgens de jury op alle punten uitsprong was team Zeewier (de Vier van Wier) bestaande uit Marloes Ruiter, Esmee Kranenburg, Dennis Vlegels en Maxime Brandenburg. Dit team mag in oktober 2018 mee naar Verenigde Staten om mee te doen aan het Global Youth Institute in Des Moines.

Leerlingen in gesprek met minister Carola Schouten