Winnaars ontwerpwedstrijd 2018 "Voedsel, energie en water in de toekomst"

4 april 2018

Woensdag 28 maart 2018 was de finale van de ontwerpwedstrijd met het thema "Voedsel, energie en water in de toekomst". Het Wetenschapsknooppunt Wageningen daagde basisschoolleerlingen uit op zoek te gaan naar nieuwe ideeën. Zij konden in januari inspiratie opdoen op de Campus of ze vonden hun eigen weg. Een jury van wetenschappers koos uit de grote stapel inzendingen de vijf beste ontwerpen. In de finale streden deze ontwerpers om de prijzen.

De winnaars

Groep 7 van De Wegwijzer uit Kesteren won de eerste prijs én de publieksprijs met hun ontwerp "Doe iets nuttigs terwijl je wacht". Lekker bewegen terwijl je wacht en ondertussen energie opwekken. Dat sprak tot ieders verbeelding. De tweede prijs ging naar de jongsten, groep 5/6 van de Johan Frisoschool uit Wageningen. Zij bedachten een slimme manier om hemelwater van Nederland naar het droge Spanje te transporteren. Groep 7/8 van de Jozefschool gingen met alle drie de thema's aan de slag en wonnen met hun 'wonderbox' de derde prijs.

Doe iets nuttigs terwijl je wacht

De leerlingen van de Wegwijzer wilden energie opwekken en iets met ronddraaiende molentjes doen. Hoe krijg je die in beweging?

0208 P1110326.jpg

Het mocht geen energie kosten, alleen maar opleveren. Mensen laten bewegen bedachten zij. Menigeen verveelt zich wachtend op trein, bus etc. en zo verzonnen zij hun unieke stoeptegel. Lucht wordt van links naar rechts verplaatst en v.v.. Zo gaat het molentje draaien. Het was de kunst om goede luchtkussens te bedenken en ook dat lukte. Iedereen in de zaal zag dit ontwerp in de nabije toekomst wel op stations en pleinen liggen.

En nog meer sterke ontwerpen

De jury was onder de indruk wat alle leerlingen bedachten en hoe zij zich verdedigden. Zij én het publiek hadden kritische vragen, maar ook helpende. Het was vooral leuk en dus was niemand meer zenuwachtig. De jury vond het idee, om ons te veel aan hemelwater via een buizenstelsel naar Spanje te brengen, een top-idee. Maar ook de anderen verdienden lof. In de 'wonderbox' worden paddestoelen gekweekt, het regenwater benut en gezuiverd (energieneutraal). Verkeersdrempels bestaan, maar er zijn er nog geen die energie opleveren. Daar bedacht groep 8 van De Wegwijzer een oplossing voor. Zij bouwden van lego een proefmodel. En dan was er nog de 'plasticzuiger' van groep 7 uit Amersfoort, gebouwd op een energiezuinige boot "De Orka". Hun doel: de plasticsoep opruimen.

Jury
In veel ontwerpen werd er aandacht besteed aan het opwekken van energie. Er waren echt leuke ontwerpen bij, maar keer op keer bleek het moeilijk om voldoende energie op te wekken en/of op te slaan. Dat blijft dus nog een uitdaging!

Juryleden:
Wetenschappers bij Wageningen University Research Wieger Wamelink (voedsel op Mars), Matthijs Montsma (kwaliteitsbehoud ná de oogst) en Atze Jan van der Goot (o.a. kweekvlees). Hilco van Stuyvenberg, Onderwijskundig en didactisch medewerker van Wetenschapsknooppunt Wageningen en opleidingsdocent aan de Pabo van de CHE in Ede.

WURtv opnames presentaties ontwerpen

Hieronder de video-opnames van de presentaties:

1. Opening ontwerpwedstrijd 2018
    "Voedsel, energie en water in de toekomst".
  2. Doe iets nuttigs terwijl je wacht [gr7 De Wegwijzer Kesteren]
  3. Hergebruik hemelwater [gr5/6 Johan Frisoschool Wageningen]