Nieuws

(Winter)erwten staan er na de winter goed bij

Gepubliceerd op
8 mei 2017

In november is er op KTC De Marke een mengsel van triticale en (winter)erwten gezaaid. Dit gewas heeft in de winter geen schade opgelopen en staat nu in de startblokken om zich volledig te ontwikkelen. Door het toevoegen van wintererwt aan het mengsel hoopt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van KTC De Marke meer opbrengst met een hoger RE-gehalte te realiseren.

De Marke zaaide in november een mengsel van triticale en (winter)erwten. Beide gewassen zijn goed gekiemd en hebben geen vorstschade opgelopen deze winter. 'Bij het aanwenden van drijfmest was het even spannend', zegt Van der Vegte. 'Half maart is 20 kuub drijfmest met een zodebemester aangewend. Op een jong gewas zonder zode bestaat de kans op schade, maar dat was in dit geval niet aan de orde', gaat hij verder. De groei is door het koude en droge weer enigszins gestagneerd. Inmiddels is er wat neerslag gevallen en hopelijk is de warmte nu onderweg.

De voordelen van een mengsel met erwten

Triticale met erwten worden geteeld met als doel dit gewas als gehele plantsilage te kunnen oogsten. De erwt is vlinderbloemig waardoor het gewas stikstof bindt en deze beschikbaar maakt voor de triticale. Ook bevat de erwtenplant meer eiwit waardoor het mengsel een hogere ruw eiwit gehalte heeft. Door veredeling is de erwt wintervast geworden, waardoor het mogelijk is dit gewas in de herfst onder andere samen met een wintergraan te zaaien. Dit heeft als voordeel dat het groeiperiode langer wordt, wat een hogere opbrengst kan geven. 'Kortom meer opbrengst met een hoger RE gehalte', concludeert de bedrijfsleider. 'Op KTC De Marke gaan we dit jaar ervaren of dit gewas de belofte waarmaakt dit groeiseizoen''.