Nieuws

Wiskunde docenten uit Food Valley Scholennetwerk op bezoek bij KeyGene

Gepubliceerd op
2 februari 2016

Op initiatief van het Bètasteunpunt Wageningen heeft een groep wiskunde docenten uit het Food Valley Scholen Netwerk een bezoek gebracht aan plantenveredelingsbedrijf KeyGene in Wageningen. De docenten kregen een inkijkje in de wijze waarop statistiek in de praktijk van KeyGene gebruikt wordt.

Niet alleen hoe statistiek ingezet kan worden bij de veredeling van planten maar ook de toepassing ervan bij het analyseren van grote data sets. Centraal daarbij stond de lopende band in de kas van KeyGene waarmee volautomatisch uiterlijke kenmerken van planten gemeten worden aan de hand van digitale foto’s.

Na de rondleiding volgde een heuse statistiek workshop door een van KeyGene’s bioinformatici. Tijdens deze workshop kregen docenten een beeld wat een bioinformaticus nu precies doet bij een bedrijf als KeyGene.
Enthousiast en met een hoofd vol informatie verlieten de docenten aan het eind van de middag het gebouw. Een aantal opmerkingen van hen:

“Dat er zoveel statistiek voorafgaand aan een experiment gebruikt wordt! Ik dacht dat statistiek vooral achteraf gebruikt werd”

“Die schaalgrootte! Bij een grote data set dacht ik aan een paar duizend datapunten. 4,5 miljoen vinden ze hier niet eens bijzonder”

“Wat een bevlogen medewerkers en gastvrijheid”

Ook KeyGene was enthousiast. Zij gaven aan:

“Jullie leiden toekomstige bioinformatici op. Hier moeten en willen wij graag een bijdrage aan leveren. ”