Xylella-bacterie tast steeds meer olijfbomen aan in Zuid-Europa

Nieuws

Xylella-bacterie rukt op in olijfbomen in Zuid-Europa

Gepubliceerd op
2 juni 2015

Op 19 mei is een EU-noodmaatregel van kracht geworden voor de bacterie Xylella fastidiosa die in o.a. olijfbomen in Zuid-Italië een desastreuze ziekte veroorzaakt. Xylella fastidiosa is een quarantaine-organisme in de EU. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen tegen de bacterieziekte. Betrouwbare detectie en diagnostiek is belangrijk om verspreiding van deze bacterie te voorkomen. Wageningen UR beschikt over zowel kennis als relevante technologieën om verspreiding van bacterieziekten zoals Xylella tegen te gaan.

Tot voor kort kwam de Xylella-bacterie in Europa niet voor. In 2013 werd deze ziekteverwekker aangetroffen in olijfbomen in Italië. De gevolgen van een Xylella-besmetting zijn groot omdat geïnfecteerde olijfbomen afsterven, maar ook door alle maatregelen die genomen worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Xylella tast niet alleen olijfbomen aan, ook sierplanten, citrus- en druivenboomgaarden lopen risico’s.

Bestrijding Xylella-bacterie

De ziekte wordt bestreden door aangetaste planten en bomen te vernietigen en door verdere verspreiding te voorkomen via strenge importcontroles en -maatregelen. Betrouwbare detectie en diagnostiek zijn daarbij belangrijk, omdat het afkeuren van plantmateriaal grote financiële consequenties heeft voor betrokken telers en handelaren. Wageningen UR biedt voor de detectie en diagnose van Xylella naast inhoudelijke kennis en expertise bijvoorbeeld ook de technieken PCR, LAMP en DAS-ELISA. Zie 'Detectieplatforms voor diagnostiek plantpathogenen'.

Radio