Nieuws

Zaden verlaten de zadenkluis op Spitsbergen: CGN-ers lichten toe!

Gepubliceerd op
2 oktober 2015

Voor het eerst zijn zaden weer uit de Global Seed Vault gehaald. ICARDA, het internationale veredelingsinstituut voor Noord- Afrika, heeft zaadmonsters terug gevraagd. Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) werd benaderd om een en ander toe te lichten in een aantal radioprogramma’s.

Veiligheidsnet voor genenbanken

In 2008 werd de Global Seedvault in Svalbard (Spitsbergen) geopend. Deze zadenkluis is in het leven geroepen en gefinancierd door de Global Crop Diversity Trust en de Noorse regering. De kluis is geen genenbank maar dient als veiligheidsnet voor collectiehouders. In het verleden zijn door oorlog in voormalig Joegoslavië of door natuurgeweld zoals overstromingen in de Philippijnen waardevolle delen van collecties verloren gegaan.

Genenbanken en andere collectiehouders wereldwijd kunnen monsters uit hun collectie opsturen om te laten opslaan in deze ondergrondse kluis. Ver van oorlogen en onder omstandigheden waarbij, ook als de elektriciteit uitvalt, de zaden nog decennia goed blijven. De zaden kunnen alleen teruggestuurd worden naar de genenbank die het materiaal gestuurd heeft. De Svalbard portal laat zien dat per september 2015, 66 collectiehouders meer dan 850.000 monsters hebben ingestuurd. Ook de CGN collectie is  in zijn geheel geback-upt in Svalbard.

ICARDA haalt zaden terug  

Het ICARDA, (International Center for Agricultural Research in the Dry Areas) is een groot onderzoeksinstituut met verschillende centra. Vanaf 2012 is het hoofdkantoor vanwege de oorlog verplaatst van Syrië naar Libanon. Onderzoekers zijn uitgeweken naar de verschillende onderzoekscentra en proefstations in andere landen in de regio zoals Marokko, Libanon, Tunesië en Egypte.

ICARDA heeft in 2008 de eerste zending van in totaal ruim116.000 monsters laten opslaan in de seedvault. De directeur van ICARDA, Mahmoud Solh, heeft onlangs al deze monsters teruggevraagd. Hiermee kunnen de onderzoekers weer aan het werk om nieuwe rassen te ontwikkelen die de komende decennia Noord Afrika van voedsel kunnen voorzien. Ze zullen ook de zaden uit de collectie verversen en weer terugsturen naar Spitsbergen.

Media aandacht voor genenbanken

De media heeft in 2008 veel aandacht besteed aan de opening van zadenkuis (Doomsday vault!) op Spitsbergen. Als gevolg daarvan  stonden ook reguliere genenbanken even volop in de belangstelling. Nu de “Doomsday vault” zijn nut heeft bewezen hebben Bert Visser en Theo van Hintum het belang van deze veiligheidsopslag nog eens toegelicht voor de radio. Hun bijdragen zijn te beluisteren via de aangeboden links!