Nieuws

Zeehondenvirus bereikt nu ook Nederland

Gepubliceerd op
19 november 2014

Het griepvirus dat woedt onder zeehonden, heeft de afgelopen weken ook Nederland bereikt. Het blijkt te gaan om een ander virus dan dat uit 2002, waarbij destijds de helft van de populatie gewone zeehonden stierf.

Op Anholt, een eiland ten westen van Denemarken, werd in julli 2014 een hoger aantal sterfgevallen dan normaal geconstateerd bij de gewone zeehond (Phoca vitulina). Dit is extra zorgwekkend omdat op Anholt al twee keer eerder een voor zeehonden zeer gevaarlijke virusepidemie startte. Deze werd destijds veroorzaakt door PDV (Phocine Distemper Virus). Door dit virus stierf in 1988 en 2002 de helft van de populatie gewone zeehonden van de landen grenzend aan de Noordzee.

Ander virus: type H10N7

Uit een eerste analyse van monsters uit Anholt, Denemarken van juli 2014 blijkt dat het nu niet om PDV gaat, maar om een griepvirus van het type H10N7. Tot op heden lijkt het sterftepercentage van 10-20% lager dan bij de eerdere PDV-epidemie├źn, waarbij de helft van de populatie stierf.

Verspreiding van het virus

Het H10N7-virus is in juli geconstateerd in Anholt, heeft zich in augustus via de Lymfjorden verder verspreid naar het oosten, en vanaf september naar de Deense Waddenzee. Midden oktober werd de ziekte in Schleswig-Holstein geconstateerd, begin november in Nedersachsen en half november zijn de eerste gevallen in Nederland geconstateerd.

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel zeehonden slachtoffer zullen worden van deze ziekte in het Nederlandse deel van de Waddenzee, maar uitgaande van het gevonden percentage en het in Denemarken waargenomen sterftepercentage, kan dit oplopen tot enige honderden tot misschien wel meer dan 1000.

Wat doet u als u een dode of zieke zeehond vindt?

Het is nog niet bekend of het virus overgedragen kan worden van dier naar mens. Omdat een gevonden zeehond drager van het virus kan zijn, is het advies om afstand te houden van het dier. Raak de zeehond niet aan, houd ook uw hond aangelijnd en neem direct contact op met de gemeente of de politie. De gemeente zal ervoor zorgen dat de gevonden zeehond (in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en andere hulpdiensten) onder veilige omstandigheden wordt verzorgd en getransporteerd.

Lees meer in het Dossier: