Nieuws

Zitting van het Europees Parlement over kunstmatige intelligentie in de landbouw

Gepubliceerd op
14 juni 2021

Maandag 14 juni organiseren twee comités van het Europees Parlement een online zitting over de toekomst van landbouw en voedselzekerheid in het digitale tijdperk. De zitting wordt georganiseerd door het comité Kunstmatige Intelligentie in een Digitaal Tijdperk (AIDA) en het comité Agricultuur en Plattelandsontwikkeling (AGRI). Eén van de experts die spreken is Sjaak Wolfert, onderzoeker digitale innovatie van Wageningen University & Research (WUR).

Tijdens de zitting zullen twee panels in discussie gaan. In het eerste panel zullen experts pitches geven over hoe kunstmatige intelligentie (AI) de transitie naar duurzamere landbouw kan stimuleren. Wolfert zal als deel van dit eerste panel de “AI-visie van Wageningen Economic Research” pitchen. In deze visie stellen de onderzoekers dat bij het ontwikkelen van AI-toepassingen in de landbouw en voedselsector naast de technische ook de socio-economische aspecten belangrijk zijn. Wolfert legt uit: “Een toepassing moet niet alleen technisch sterk zijn, maar ook socio-economisch haalbaar en sociaal en ethisch wenselijk”.

De drie pijlers van goede AI-toepassingen volgens de AI-visie van Wageningen Economic Research
De drie pijlers van goede AI-toepassingen volgens de AI-visie van Wageningen Economic Research

Naar verwachting zullen veel experts van de panels ingaan op de vele mogelijkheden van AI en landbouw. Wolfert zal daarom vooral focussen op de ethische en socio-economische vragen. Als voorbeeld geeft hij de toeslagenaffaire: “Vergelijkbare discriminatie speelt ook in de landbouw, bijvoorbeeld wanneer algoritmen impliciet uitgaan van een bepaalde vorm van landbouw en andere uitsluiten”. Toch is zijn boodschap uiteindelijk positief: “Als je interdisciplinair onderzoek en gebruikersgerichte innovatie doet, kun je goede AI-toepassingen creëren”. De zitting is toegankelijk voor niet-leden via de streamingdienst van het Europees Parlement.