Nieuws

Zonovergoten Aardappeldemodag breekt wederom bezoekersrecord

Gepubliceerd op
2 september 2016

Met een record aantal bezoekers: 8000, en meer dan 130 deelnemers uit de aardappelsector was de 13de editie van de aardappeldemodag, georganiseerd door Wageningen UR en de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO), weer een groot succes.

Vitaliteit, voor een gezonde aardappelsector

Vitaliteit, daar draaide het deze editie van de aardappeldemodag allemaal om. Nederland heeft als aardappelland een naam hoog te houden en dan is het belangrijk om vitaliteit in alle haarvaten en in alle facetten van de aardappelsector terug te vinden. Dat begint met gezonde percelen en uitgangsmateriaal en dat eindigt bij economisch vitale klanten en tenslotte bij de eindconsument. Daar zit uiteraard nog een heleboel tussen en dat werd deze dag gepresenteerd aan de hand van verschillende demonstraties op het land van onder andere de nieuwste poot, spuit en rooi machines, een mechanisatiepark, lezingen en nieuw dit jaar de speakers’ corner.

De aardappeldemodag is een mooie start voor een nieuw innovatief jaar
Arthur P.J. Mol, rector Magnificus Wageningen University & Research centre

Arthur Mol

Holland Process Paviljoen


Ook nieuw dit jaar was het Holland Process Paviljoen, waar bezoekers een vol automatische sorteerlijn in actie konden zien. Aardappels die tijdens de rooi demonstraties gerooid werden, werden vervolgens naar het paviljoen gebracht. Hier werden de aardappels automatisch in kisten opgeslagen en gestapeld, waarna ze per kist op de sorteerlijn werden gezet. De aardappels werden door verschillende machines ontdaan van stenen, schoongespoeld en gesorteerd op grote en uiteindelijk kwamen ze verpakt van de band. Alle bezoekers kregen aan het eind van hun bezoek een zak van deze vers verpakte aardappels mee naar huis.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan