Zuurstof meten is meten volgens een vaste methode

10 februari 2014

Vier studenten van Hogeschool InHolland in Delft hebben de afgelopen maanden voor hun bachelor zuurstof gemeten bij de teelt op water. Hoofddoel was het bepalen van de optimale meetmethode en daarover een protocol af te spreken. Het telen op water in een vijver van 10-30 cm diep (deep flow technique = DFT) wordt bij verschillende gewassen geprobeerd zoals sla, chrysant, lysianthus en prei. Sommige gewassen staan in de kas, andere buiten en nog lang niet alle problemen zijn opgelost. Integendeel. Met het nieuwe systeem treden verschijnselen op die eerder onbekend waren. Vaak wordt dan met de vinger gewezen naar zuurstofgebrek. Een inventarisatie leverde vele manieren van meten op. Veel verschijnselen, zoals slechte groei, werden onmiddellijk aan zuurstofgebrek gekoppeld. Soms was er inderdaad weinig zuurstof, maar soms was het zuurstofniveau goed.

In hun project hebben de studenten verschillende onderzoekers ge├»nterviewd, op bedrijven en onderzoeksinstellingen gemeten en daaruit een meetprotocol opgezet. Met dit meetprotocol worden de meetresultaten beter vergelijkbaar. Houd rekening met stromingspatronen, tijdstip en weersomstandigheden en meet systematisch, tussen de wortels, zodat  een volgende keer de resultaten vergelijkbaar zijn. Verder is natuurlijk van belang dat de zuurstofmeter gekalibreerd en gereinigd is.