Nieuws

African Food Fellowship: ondersteuning van toekomstige leiders op het gebied van voedselsystemen

Gepubliceerd op
18 maart 2021

Deze week starten Wageningen University & Research en Wasafiri, in samenwerking met Afrikaanse partners en ondersteund door de IKEA Foundation en het Wageningen Universiteits Fonds, de aanmeldingsperiode voor een nieuw African Food Fellowship. Met het Fellowship kunnen opkomende leiders, die werkzaam zijn in voedselsystemen over het hele continent, de voedselsystemen van Afrika helpen transformeren en zorgen voor eerlijke beschikbaarheid van en toegang tot gezond en duurzaam voedsel voor iedereen.

Voedselsystemen op elk niveau moeten snel veranderen om te zorgen voor gezondere voedingspatronen, een hogere levenskwaliteit en landschappen met grotere biodiversiteit. De Afrikaanse landen hebben grote ambities om meer gezond voedsel te produceren en te verhandelen; leiderschap op het gebied van voedselsystemen zal helpen deze doelen te verwezenlijken.

Een nieuw leiderschapsprogramma

Volgens Joost Guijt, senior adviseur bij WUR, “hebben we een leiderschapsprogramma nodig dat gericht is op het creëren van verandering binnen voedselsystemen en dat op schaal in heel Afrika opereert, waarbij de grenzen voor besluitvorming worden verlegd. Stel je voor: duizenden leiders op het gebied van voedselsystemen uit de openbare, particuliere en maatschappelijke sector, goed toegerust om betere dagelijkse beslissingen te nemen voor mens en milieu. En dat gezamenlijk, in goed overleg en samen optredend binnen hun eigen land en in sleutelgebieden. Dit is een belangrijke maatregel om te zorgen voor voldoende voedsel voor iedereen, gezonde voedingspatronen, eerlijke voordelen, duurzaamheid en behoud van biodiversiteit.”

Alex Rees, Wasafiri's co-leider van het initiatief, voegt hieraan toe: “Wij geloven dat de vaardigheden en ervaringen op het gebied van systeemleiderschap die door het African Food Fellowship worden aangereikt, belangrijk zijn om voedselsystemen in heel Afrika te helpen transformeren. Onze inspanningen versterken het positieve effect dat wordt nagestreefd met investeringen door regeringen, bedrijven en ontwikkelingshulp. Openhartige samenwerking en partnerschap is essentieel.”

Echte transformatie van voedselsystemen

Het African Food Fellowship, dat in Kenia en Rwanda van start zal gaan en later over het hele continent zal worden uitgerold, is een gedurfd antwoord op de uitdaging van een echte transformatie van voedselsystemen. Joost Guijt legt uit: “Met een focus op geselecteerde impactgebieden binnen het voedselsysteem van een land, zal het African Food Fellowship duizenden leiders in staat stellen het systeemleiderschap dat zo cruciaal is voor vooruitgang, te verbeteren en te demonstreren. Elk cohort van leiders zal ruim vier maanden samenwerken in een wereldwijd toonaangevend programma voor systeemleiderschap, gevolgd door toegewijde ondersteuning door coaches. Deelnemers die het programma met succes afronden, ontvangen een officiële erkenning van Wageningen University & Research. Zij zullen een netwerk en mindset voor positieve verandering ontwikkelen die hun carrière en prestaties in de sector ten goede zullen komen.

Er wordt actief gezocht naar gepassioneerde leiders die werken aan gezonde eetgewoonten en inclusievere voedselsystemen met meer biodiversiteit via gerichte informerende instellingen en via social media in drie impactgebieden: inclusieve aquacultuur, kleine en micro-ondernemingen in de tuinbouw en agrofinanciering en digitaal.

Lees meer: