Nieuws

AI neemt de kas over: Team Sonoma wint Autonomous Greenhouse Challenge

Gepubliceerd op
12 december 2018

De eerste International Autonomous Greenhouse Challenge is gewonnen door team Sonoma. Het team versloeg vier andere internationale teams, bestaand uit experts op gebied van Artificial Intelligence (AI) en tuinbouw. De Challenge – georganiseerd door Wageningen University & Research en gesponsord door Tencent en David Wallerstein (CXO Tencent) - draaide om de vraag: kan AI het sturen van het klimaat en de irrigatie in een kas autonoom overnemen van een teler?

In de kassen van WUR in Bleiswijk werden in augustus vijf compartimenten van 96 vierkante meter ingericht. Elk team kreeg de opdracht om in zo'n compartiment met behulp van AI tot de eerste week van december komkommers te telen. De einduitslag was afhankelijk van drie factoren: de netto winst (de verkoopprijs voor de geoogste komkommers minus de kosten voor onder meer energie, water, arbeid etc.), de inzet van AI (was het algoritme nieuw of het computerprogramma robuust genoeg of de set van gebruikte sensoren opschaalbaar) en duurzaamheid (zoals: de hoeveelheid gebruikte water, CO2 en energie per kilogram komkommers).

5 internationale teams

De teams waren afkomstig uit alle delen van de wereld. Het team The Croperators bestond uit medewerkers van AgroEnergy en Delphy, team deep_greens uit medewerkers van Intel en een Mexicaanse universiteit, team iGrow uit medewerkers van Tencent en een Chinese agrarische universiteit, team AiCU uit Chinese studenten en onderzoekers allemaal werkzaam in Nederland en team Sonoma uit medewerkers van Microsoft Research en studenten van een Deense en Nederlandse universiteit. Daarnaast was er een zesde kas: een aantal Nederlandse groentetelers hebben manueel komkommer geteeld als referentie. Tech-partner LetsGrow.com ondersteunde de challenge.

De winnaar: Team Sonoma

Team Sonoma
Team Sonoma

Uiteindelijk won team Sonoma met een nipte voorsprong op team iGrow. Ook het team van de Nederlandse telers scoorde goed. Allereerst was de schaal van de Challenge beperkt. Daarnaast zijn er in en rondom kassen nog veel beslissingen en gewaswerkzaamheden waarvoor mensen onmisbaar zijn.

Is AI toepasbaar in kassen?

Het doel van de Autonomous Greenhouse Challenge was dan ook nog niet de ontwikkeling van een volledig autonome kas. Het was een benchmark, waar staan wij met de ontwikkeling van AI voor toepassing in kassen? Andere belangrijke vragen waren: welke teeltstrategieën hebben de teams gebruikt en hoe zijn die bruikbaar in de 'traditionele' tuinbouw, en hoe kan AI in de toekomst beter worden toegepast in de tuinbouw?

De prijsuitreiking was woensdag 12 december tijdens de beurs AgriFoodTech in Den Bosch (12-13 december). Daar konden bezoekers kennismaken met de winnende teams.