
Nieuws
Algen: onze oorspronkelijke omega-3-bron
Meervoudig onverzadigde/omega-3-vetzuren spelen een belangrijke rol in onze voeding bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en bij oog- en hersenfuncties. Op dit moment eten we massaal (vette) vis of slikken we geneesmiddelen, voedingssupplementen of –ingrediënten die visolie bevatten om genoeg omega-3 binnen te krijgen. Maar wat blijkt? Vissen zijn rijk aan omega-3 door het eten van algen.
PUFAs zijn poly unsaturated fatty acids ofwel meervoudig onverzadigde/omega-3-vetzuren. Deze PUFAs, met name DHA en EPA spelen een belangrijke rol voor onze gezondheid. EPA en DHA zijn te vinden in vis en schaaldieren. Hoge concentraties komen voor in vette vis, zoals ansjovis, makreel, haring en zalm. Vissen kunnen zelf geen DHA en EPA aanmaken, maar verkrijgen ze dus uit algen. In het EU-project PUFAChain werken kennisinstituten waaronder Wageningen University & Research samen met bedrijven aan de industriële ontwikkeling van hoogwaardige producten uit microalgen.
Toenemende vraag visproducten
Door de erkenning van DHA/EPA-gezondheidsclaims, wereldwijde welvaartsgroei en toenemende gezondheidsbewustheid is de DHA/EPA-wereldmarkt sterk gegroeid en zal de komende decennia blijven groeien. Hetzelfde geldt voor de wereldwijde visproductie en -consumptie. Op dit moment bestaat meer dan de helft van de visconsumptie uit gekweekte in plaats van gevangen vis, terwijl de visvoeding van verschillende kweekvissoorten ook weer uit vismeel en –olie bestaat.
Algen als omega-3-bron
Om aan deze groeiende vraag te voldoen en overbevissing en de afhankelijkheid van wisselende visvangsten door El Niño te voorkomen, zal naar andere omega-3-bronnen dan vis of visolie moeten worden gezocht. In bijvoorbeeld babyvoeding wordt al DHA uit algen gebruikt. Niet alleen voor de DHA/EPA-consumentenmarkt, maar ook voor de visvoermarkt, bijvoorbeeld voor de zalmkwekerij, zouden algen een interessante optie zijn. Verlaging van de productiekosten van DHA/EPA-rijke algenolie is nodig om de concurrentie met visolie in deze prijsgevoelige markten aan te kunnen gaan.
Over het PUFAChain-project
PUFAChain legt een solide wetenschappelijke en technologische basis voor de industriële ontwikkeling van hoogwaardige producten uit microalgen. De belangrijkste beoogde toepassing is het gebruik van hoog gezuiverde omega-3 vetzuren (DHA / EPA) in voedings- en farmaceutische producten. Wetenschap en technologie zijn geïntegreerd binnen een consortium van 6 bedrijven en 3 onderzoeksinstituten. Wageningen University & Research voert de socio-economische en SWOT analyse uit. Het PUFAChain-project duurt van 2014 tot en met 2017 en wordt gefinancierd door het European Commission’s Seventh Framework Programme.


