
Nieuws
Art meets Science: Inspiratie is belangrijk voor onderzoeker
Diana Machado de Sousa, universitair hoofddocent bij Microbiology, is een van de onderzoekers die betrokken is bij het 100 Years WUR-project 'Creative innovation: Art meets Science'. Ze vertelt over haar motivatie om met kunstenaars in contact te komen en om samen met andere onderzoekers en kunstenaars aan dit project deel te nemen.
Ze had een eerste ontmoeting met 'haar' kunstenaar Charlie Williams samen met kunstenaar Ludmilla Rodrigues op haar kantoor in Helix om het project te bespreken, ideeën uit te wisselen en een plan te maken voor samenwerking. "Het was leuk om hen te vertellen over mijn werk in het lab en hun ideeën te horen over hun plannen tijdens hun verblijf van twee maanden in Wageningen. Hun aanpak en onderwerpen verschilden nogal. Ludmilla was geïnteresseerd in veerkracht van mensen tegen aardbevingen en was nog op zoek naar een plan om haar ideeën te koppelen aan het Wageningse onderzoek. Ze stond erg open voor suggesties. Charlie daarentegen had een duidelijk concept in zijn hoofd. Hij wist al dat hij een organisme zou gaan simuleren met elektrische circuits. Deze communiceren met elkaar en met hun omgeving door infraroodlampen. Als een netwerk van schimmels of bacteriën. Ik vond dit idee erg aansluiten bij mijn onderzoek in de microbiologie."
Wederzijdse inspiratie
Kunstenaar Charlie Williams is geïnteresseerd in netwerken en begon met muziek en geluid. Hij ontwikkelde zich richting software en werkt nu met elektrische circuits. Diana vertelde hem dat ze de geluiden van de apparatuur in het laboratorium altijd zo boeiend vond. Ze suggereerde Charlie deze 'lab sounds' te gebruiken in een volgend werk. Diana: "Tijdens de eerste ontmoeting had Charlie het al over zijn plan een indrukwekkende kolonie kleine computers te bouwen. Ik ben benieuwd hoe hij mijn inbreng in het eindresultaat verwerkt."
Bijzondere familieportretten
Diana zelf werd geïnspireerd door de microbiologie en het feit dat de microben overal om ons heen zijn. Ze wilde een origineel portret van haar zoon op haar werkplek. "Mensen hebben meestal familiefoto’s op hun werkplek, maar ik wilde iets met een boodschap die alleen ik ken. Zo kwam ik op het idee om een hand- en een voetafdruk van mijn zoon in een petrischaaltje te maken. De microben die op de agar groeien geven een kunstig patroon. Als reactie op dit idee maakte Charlie een familieportret met petrischalen." Dit is een voorbeeld hoe onderzoeker en kunstenaar elkaar wederzijds kunnen inspireren.

Denk buiten kaders van je werk
"Inspiratie is belangrijk voor een onderzoeker", zegt Diana. "Dat is de reden dat ik aan dit project meedoe. Ik heb ook in ons lab rondgevraagd wie samen wil werken met één van de komende artiesten in dit Creative Innovation-project. Als onderzoekers moeten we creatief zijn om nieuwe benaderingen te vinden. Juist daarom vind ik de tentoonstellingen in Impulse leuk. Hierdoor krijg ik inspiratie voor mijn eigen werk.
Volgens mij is het ook belangrijk dat onderzoekers buiten de kaders van hun werk denken en contact maken met het algemene publiek. En andersom; de maatschappij moet ook kennis kunnen nemen van ons onderzoek. Misschien moeten we als WUR een museum in het leven roepen waar we ons werk laten zien. Dit project Creative Innovation: Art meets Science is een goed initiatief.
De volgende keer zal ik zeker weer deelnemen. Ik kijk uit naar de laatste presentatie van Charlie en Ludmilla en de andere artiesten. Ik ben ook benieuwd hoe de samenwerking tussen andere onderzoekers en kunstenaars is verlopen."
Creatieve innovatie; Art meets Science loopt nog tot eind november.