Nieuws

Artikel over microplastic in zeepieren en -vis is Editor's Choice in Environmental Pollution

Gepubliceerd op
6 mei 2014

Het Journal Environmental Pollution heeft het wetenschappelijke artikel over plastic additieven in zeewormen en vissen van Bart Koelmans, Ellen Besseling en Edwin Foekema, gekozen tot Editor's Choice van de maand april 2014.

Foto: Wadpieren Arenicola marina (© Oscar Bos)

Zoeken naar twee stoffen

In het onderzoek werd de opname van plastic additieven gemodelleerd na inname door zeepieren en zeevissen. Dit werd gedaan met twee stoffen die vaak in hoge concentraties worden aangetroffen in kunststoffen: bisfenol A en nonylfenol. Omdat modelleren altijd samenhangt met onzekerheden, zijn er 'Monte Carlo simulaties' toegepast. Dit betekent dat de onzekerheden worden gekwantificeerd en worden verwerkt in de conclusies. 

Plastic inname bij vissen en zeepieren

Uit de simulaties is gebleken dat blootstelling van vis aan bisfenol A en nonylfenol door inname van kunststoffen verwaarloosbaar was in vergelijking met de chemische concentraties die al in vissen aanwezig is. Bij zeepieren is in de simulaties gebleken dat plastic inslikken relevant kan zijn, maar slechts in zeer uitzonderlijke gevallen.

Artikel:

Environmental Pollution

Environmental Pollution is an international journal that seeks to publish papers that report results from original, novel research that addresses significant environmental pollution issues and problems and contribute new knowledge to science.