Nieuws

Automatisch schoffelen tussen planten dankzij cameratechniek

Gepubliceerd op
30 oktober 2017

Onderzoekers van Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw hebben automatische schoffelmachines ontwikkeld waarmee naast in de rij, ook tussen de planten in de rij geschoffeld kan worden. De experts hebben hierbij gewerkt aan de herkenning van de planten met behulp van camerabeelden. De beheersing van de onkruiddruk is daarmee sterk verbeterd.

Bij de biologische groenteteelt is het onkruidvrij houden van het perceel een van de grootste problemen. Dit vraagt veel arbeid maar is belangrijk voor een goede kwaliteit van het gewas. De door WUR-onderzoekers ontwikkelde techniek is gebaseerd op camerabeelden van het gewas. In de schoffelmachine hangen verschillende camera’s waarmee beelden worden gemaakt van het gewas en het onkruid.

Meer gebruik van data

Tot op heden wordt er naast het onkruid wieden geen gebruik gemaakt van de data. Omdat er veel meer informatie uit de beelden van de schoffelmachine gehaald kan worden, is het project ‘Use Case 4.3 Added value weeding data’ binnen IoF2020 gestart. Het doel is om gewasgroei, onkruiddruk, oogstmoment en nutriëntentekorten in kaart te brengen.

De informatie kan als verschillende heat maps worden weergegeven in een bestaand farm management systeem. Door alle data op een gebruiksvriendelijke manier weer te geven moet het eenvoudiger voor de gebruiker worden om keuzes te maken voor een efficiëntere teelt.

IoF2020 - Internet of Food and Farm 2020 - has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement no. 731884