Nieuws
Beleidsevaluatie bevestigt noodzaak meerjarenstrategie SZH
Het ministerie van LNV heeft de doelmatigheid en de doeltreffendheid van de subsidieregeling Zeldzame Huisdierrassen over de periode 2015-2020 geëvalueerd. De minister concludeert op basis van het evaluatierapport dat er meer structurele financiële ondersteuning en commitment voor Stichting Zeldzame Huisdierrassen moet komen.
De Nederlandse overheid heeft zich gecommitteerd aan het Verdrag inzake Biologische Diversiteit uit 1992 en het Global Plan of Action on Animal Genetic Resources for Food and Agriculture uit 2007. Uit deze afspraken vloeien ook nationale verplichtingen voort ten aanzien van het behoud van zeldzame landbouw- en huisdierrassen. Zowel Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) als het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) geven hier invulling aan.
Voor de beleidsevaluatie van de rol van de SZH zijn diepte interviews gehouden met belangrijke partners van SZH zoals met beleidsmedewerkers van het ministerie zelf, medewerkers van het CGN, en organisaties zoals Bionext en Slowfood Nederland. Bestuursleden van de diverse rasorganisaties van zeldzame Nederlandse rassen kregen een uitgebreide enquête waarin hen werd gevraagd waar behoeften lagen en hoe zij aankeken tegen de doeltreffendheid en doelmatigheid van het werk van SZH.
Dat SZH goed werk levert is op te maken uit:
- Een groeiend aantal registraties van zeldzame dieren en rassen in het zogenoemde Paraplubestand van het Identificatie- en Registratiesysteem (I&R) en de vergrote toepasbaarheid van dit registratiesysteem.
- De complementariteit van de rol van SZH met de Wettelijke Onderzoekstaken van het CGN en de verbinding met de dagelijkse praktijk van dierhouders.
- De belangenbehartiging van SZH. Zo heeft SZH een belangrijke rol vervuld in de bescherming van zeldzame landbouw- en huisdierrassen bij de totstandkoming van het fosfaatreductieplan.
- De overwegend positieve mening van belanghebbenden en stakeholders over de doeltreffendheid en doelmatigheid van de SZH.
Knelpunten die dierhouders van zeldzame rassen ervaren zijn vaak te herleiden naar wet- en regelgeving die het houden van of ondernemen met de zeldzame rassen belemmert. En omdat deze problematiek geldt voor meerdere rassen en soms meerdere diersoorten besteedt de SZH veel tijd en energie aan het inventariseren welke vragen er zijn en aan het zoeken naar kansen om waar dat kan de krachten te bundelen. Zowel bestuursleden van rasorganisaties als ook het ministerie zelf hebben veel waardering voor de verbindende rol die SZH hierin vervult. De SZH heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld voor 2022 tot en met 2026.
De Kamerbrief en het volledige rapport zijn terug te lezen op de website van de Rijksoverheid