Nieuws

Boek ‘Schol in de Noordzee’ vindt gretig aftrek bij Urkse vissers

Gepubliceerd op
28 november 2016

Afgelopen zaterdag 26 november op Urk, stond voor visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Marine Research in het teken van zijn boekpresentatie ‘Schol in de Noordzee’. Tijdens de bijeenkomst voor Urkse vissers over de ontwikkelingen in de scholvisserij en visserijbeheer, nam Adriaan zijn toehoorders ademloos mee in heden, verleden en de toekomst van de schol. Rijnsdorp schreef het boek, een biografie van de platvis en de Nederlandse visserij, samen met Roelke Posthumus, evolutiebioloog.

Overhandiging "Schol in de Noordzee"

Aan het begin van de bijeenkomst overhandigde Tammo Bult, directeur van Wageningen Marine Research het boek van Adriaan aan de burgemeester van Urk, Pieter van Maaren en aan Wim de Boer, voorman van Urker vissers en oud directeur van rederij de Boer. Vervolgens nam Adriaan Rijnsdorp de genodigden mee op een historische reis door zijn boek over de belangrijke platvis. Opvallend in het verhaal van Rijnsdorp was dat veel problemen die vroeger speelden onder de vissers en in het visserijbeheer, nu nog steeds leven. Historische bronnen uit 1583 laten ons bijvoorbeeld zien dat men zich toen al zorgen maakte over de sleepnet visserij.

Film Urkse vissers

Ter ere van de bookrelease is er een korte film gemaakt van drie Urkse vissermannen op leeftijd die vertellen hoe het visserijbeleid en de scholvisserij in hun tijd er uit zag en wat er is veranderd. De beelden zijn interessant en vermakelijk en geven een mooi beeld van hoe het er vroeger aan toe ging.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

IMG_7128.JPG

Naast dat de kennis en kunde van de vissers van grote waarde is geweest tijdens het schrijven van de biografie van Rijnsdorp en Posthumus, werden zaterdag de vissers tijdens de bijeenkomst weer om hun standpunten gevraagd waarbij er waardevolle discussies ontstonden. Na afloop dromden de aanwezigen samen bij de boekentafel van Adriaan om een gesigneerd exemplaar van zijn boek te bemachtigen.