Nieuws

Breng de bodem pH op peil

Gepubliceerd op
6 februari 2017

Een goede bodem pH is van groot belang. Toch blijkt het in de praktijk regelmatig te laag te zijn. Een optimale bodem pH leidt tot een goede mineralenbenutting. Zorg dus dat de bodem pH op peil is.

Een goede pH bevordert de biologische activiteit in de bodem, waardoor organische stof wordt afgebroken en mineralen beschikbaar komen voor de plant. Het verbetert de structuur en stimuleert de beworteling. Maïs en goede grassen houden van een goede pH, terwijl  slechte grassen goed gedijen bij een lage pH.

Overzicht geeft de beschikbaarheid van diverse mineralen en sporenelementen weer in relatie tot de bodem pH (pH-KCL). Des te breder de zwarte balk, des beter de beschikbaarheid.
Overzicht geeft de beschikbaarheid van diverse mineralen en sporenelementen weer in relatie tot de bodem pH (pH-KCL). Des te breder de zwarte balk, des beter de beschikbaarheid.

Tips voor optimale bekalking van bodem

  • De gewenste pH van gras ligt tussen 5 en 6. Voor veengrond is dit rond de 5, voor (zware) kleigrond rond de 6 en zandgrond zit daar tussenin met 5,5.
  • Voor grasklaver is de optimale pH 0,2 tot 0,4 hoger.
  • Het verslag van de bodemanalyse geeft bij ‘advies’ aan hoeveel neutraliserende waarde (NW) nodig om de pH met 0,1 te verhogen. Dit is voor iedere grondsoort anders en hangt hoofdzakelijk af van het organische stofgehalte en de dikte van de laag die verhoogd moet worden.
  • Google op "kalkmeststoffen" en u vindt overzichten van kalkmeststoffen met bijbehorende NW.
  • Voor grasland is bekalken in de winter de ideale periode, voor bouwland is dit na het ploegen. Werk het vervolgens direct in.
  • Geef iedere twee jaar standaard ongeveer 300 kilogram droge poederkalk per hectare. Dit is een goede en een praktische methode om een lage pH te voorkomen.
  • Geef grasland niet meer dan 1000 kilogram droge kalk per keer. Doordat het slecht de grond intrekt worden de verschillen in concentratie te groot tussen de boven- en onderlaag.