Nieuws

Business unit Glastuinbouw partner in ambitieus project in Noorwegen

Gepubliceerd op
22 september 2016

In het project BioFresh in Noorwegen staat niet het verhogen van de opbrengst centraal, maar een nieuwe aanpak die een hogere kwaliteit voor consumenten (smaak, gezondheid, aantrekkelijkheid) combineert met duurzaam verbruik (hernieuwbare energie, organische meststoffen, biologische bestrijding en afval van andere processen).

De tomaatopbrengst van commerciële productie kan 120 kg/m² zijn, dankzij de toepassing van kunstlicht, de aanwezigheid van een goede kennisbasis waar telers op kunnen rekenen, en installaties van hoge kwaliteit.

Variatie in klimaat in Noorwegen

In het project zal de "adaptieve kas"-methode aangepast worden aan de lokale klimatologische en economische omstandigheden in Noorwegen. Het vasteland is ongeveer 1800 km lang, en dekt breedtegraden van 58 tot hoger dan 71°N. Er staan zelfs kassen in Thromsø, ruim boven de poolcirkel. De uitdaging is om het meest economische kassysteem (en het meest geschikte management) voor elk van de klimatologische regio's van Noorwegen te identificeren.

Noorwegen_Foto 1.PNG

Het project BioFresh wordt geleid door NIBIO (Noors Instituut voor Bio-Economisch Onderzoek) en brengt een groot aantal Noorse belanghebbenden en onderzoeksinstellingen bij elkaar. Wageningen University & Research is een van de twee buitenlandse instellingen