Nieuws

Campus Connect – mogelijkheden voor samenwerking en financiering

article_published_on_label
25 november 2022

De Campus Connect op 17 november jl. stond in het teken van kennisuitwisseling over subsidiemogelijkheden en samenwerking binnen het Wageningen Campus ecosysteem. Beiden met als doel het versnellen van innovaties richting de markt. Ondernemers en subsidieverstrekkers deelden hun wederzijdse ervaringen in de samenwerking. De netwerkborrel na afloop leverde veel nieuwe contacten en connecties op.

Het ontmoetingscentrum Impulse stroomde donderdagmiddag 17 november snel vol. Gerlinde van Vilsteren, projectmanager Waardecreatie en teamleider ‘Knowledge for Society’ bij WUR, merkt in haar openingspraatje op blij te zijn met de grote opkomst voor het event. ‘We delen hetzelfde vertrekpunt’, stelt ze. ‘Onze gedeelde missie is kennis naar de maatschappij te brengen en innovatie in de markt versnellen. De vraag die vandaag centraal staat is: met wie kunnen we samenwerken en hoe kunnen we financiering organiseren rondom innovatieve ideeën en producten om deze sneller naar de markt te kunnen brengen? Daarover laten we ons inspireren en gaan we de interactie aan’.

Diverse subsidiemogelijkheden - Wageningen Grant Office

Gedurende het programma kwamen meerdere sprekers aan bod, waaronder Peter Jongebloed Senior Advisor Wageningen Grant Office (WGO) Peter benadrukt dat er veel en diverse subsidie mogelijkheden zijn met elk een andere focus. ‘De ene subsidie is meer gericht op wetenschappelijk onderzoek, de ander is meer gericht op het toevoegen van economische waarde, of op het maken van sociale impact. ‘ Er zijn regionale, nationale, transnationale, Europese en internationale subsidies. Er zijn specifieke subsidies voor startups en MKB en subsidies voor verschillende soorten van consortia, publiek-privaat, publiek-publiek.’ Het is daarom heel belangrijk om te weten wat bij je projectidee of innovatievraag past, zegt Jongebloed. ‘Wageningen Grant Office heeft een complete kaart van alle mogelijke subsidies in het domein van WUR. Het is echter niet makkelijk om een winnend voorstel te schrijven. De slagingskans is relatief laag, vooral bij Europese subsidies. Maar WUR biedt daarbij volop support, evenals de medewerkers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Oost NL en het Operationeel Programma Oost (OP Oost). ‘ Ik zie veel ruimte voor samenwerkingen, omdat er veel subsidies zijn die vragen om verschillende typen stakeholders.’

Jongebloed wijst op de Research and Innovation Funding Newsletter van Wageningen Grant Office, die op dit moment al naar honderd partners buiten WUR wordt gestuurd. Hij adviseert iedereen zich hierop te abonneren. En als een subsidie interessant lijkt, ga dan het gesprek aan met de experts voor advies.

Mogelijkheden vanuit EFRO – verstevigen regionale economie

Vervolgens kwamen Edgar Schwandt van startup Salut en Marcel de Haan, Senior adviseur Projectmanagement bij OP Oost aan het woord. De Haan is mede verantwoordelijk voor het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in Oost-Nederland: ‘Het eerste doel van EFRO is het verstevigen van de regionale economie. Eén van de thema’s waarop subsidie kan worden aangevraagd is voedsel en technologie.’ Salut is bezig met het ontwikkelen van een platform dat Nederlanders stimuleert om gezond te leven. ‘Omdat het een breed onderwerp is, focussen we ons nu op het helpen van ouderen met gezonder eetgedrag’, vertelt Schwandt. ‘Dat doen we met drie partners, waaronder WUR en OnePlanet. OnePlanet kent het subsidielandschap goeden de subsidieaanvraag verliep daarom vlot. We inspireren elkaar en we kunnen het samen beter en sneller doen.’ Volgens de Haan past Salut goed bij EFRO, omdat ze zich richten op innovatie en samenwerking.

‘Er zijn op dit moment weer mogelijkheden om voorstellen in te sturen’, tipt Marcel de Haan. ‘Nieuw is dat we ons meer gaan richten op energie. We hebben bouwstenen ontwikkeld voor een succesvolle aanvraag en denken graag mee. Zo moeten er bijvoorbeeld al bedrijven aan boord zijn, en het product moet slim en innovatief zijn. En natuurlijk duurzaam. Het Technology Readiness Level (TRL) moet tussen de 5 en de 8 liggen.’

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – voorlichting, advies en financiering

Het volgende praktijkvoorbeeld dat inspireerde was het verhaal van Corjan van den Berg, founder van start-up Revyve en Elke Evers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Revyve richt zich op het ontwikkelen van plantaardige producten op basis van reststromen uit brouwerijen. ‘Het was niet makkelijk om subsidie te vinden’, vertellen beiden, ‘maar het is uiteindelijk wel gelukt’. Voor de voorloper van Revyve, FUMI Ingredients, had Corjan al diverse subsidies kunnen benutten, zoals Horizon Europe en de MIT subsidie. ‘We probeerden het met de EIC Accelerator. Dat faalde. Uiteindelijk lukte het met een EFRO-subsidie.’ ‘RVO heeft met Corjan meegedacht over de verdere uitbouw van Revyve. ‘Wij kunnen voor je rondbellen, de concurrentie in kaart brengen, zien waar nog geld ligt en contact opzoeken binnen de regeling Fastlane’, zegt Evers. ‘Voor hele hoge bedragen kun je beter naar de mogelijkheden bij InvestNL kijken.’

Horizon Europe – onderzoeks- en innovatie programma

Marc Arts, founder van GreenFood50 en Saske Hoving vanuit RVO en Horizon Europe benadrukten vervolgens beiden dat je alleen subsidie moet aanvragen als je echt weet wat je wilt. GreenFood50 ontwikkelt ingrediënten voor de voedingsindustrie. Arts: ‘Eerst schreven we voorstellen die niet goed genoeg scoorden. Gaandeweg leerden we dat belangrijk is om te omschrijven wat je wil bereiken en niet primair gericht te zijn op het binnenhalen van geld. Daarnaast is het werken in consortia heel waardevol. Maar mijn tip is om ook weer niet te zwaar op elkaar te leunen, maar zelf actief te blijven en alert. Denk ook aan de klanten, niet alleen aan de samenwerking.’

De Groeiversneller van Oost NL – initiatief voor het MKB

Innogusto B.V. is een bedrijf dat bezig is plantaardige concepten voor de Italiaanse keuken te ontwikkelen, bijvoorbeeld vleesvervangers voor in wraps en sandwiches. Het bedrijf heeft gebruik gemaakt van De Groeiversneller van Oost NL. ‘Door De Groeiversneller kregen we een goed netwerk’, vertelt Mattéo Piano, founding partner van Innogusto B.V. ‘Het interessante was dat we ons eerst wilden richten op retail. Maar toen we door het nieuwe netwerk in contact kwamen met een sales agent in het Verenigd Koninkrijk, bleek dat we ons beter op foodservice konden gaan richten. Dat bleek een succes te zijn. We hadden dat van tevoren niet zelf kunnen bedenken. Hierdoor lukte het om in coronatijd op de juiste manier de markt in te duiken.’ De Groeiversneller kan één keer per jaar worden ingezet. Het is geen complex traject, maar het is zeker belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Bart Heuts van Oost NL nodigt geïnteresseerden uit om contact op te nemen.

WBSO, MIT en TKI – PNO consultants

TOP b.v. is een service provider gespecialiseerd in praktische innovatie voor de voedingsindustrie. ‘Wij zijn er om nieuwe initiatieven te creëren en technologische marktintroducties te ondersteunen, vertelt Wouter de Heij, CEO van TOP b.v. En dat kan niet zonder subsidies, zoals EFRO, WBSO, MIT en TKI en de hulp van subsidie-adviseurs. De meeste successen zijn te danken aan collaboratieve projecten en samenwerkingen.’ Wouter had twee tips voor gesubsidieerde projecten: aandacht voor het tijdschrijfsystematiek (niet standaard bij bedrijven) en voor rapportages.

Oproep tot samenwerking

Tjerna Ellenbroek, Relations Liason bij FoodValley NL gaf een presentatie over Global Foodture, een initiatief om de duurzame voedseltransitie wereldwijd te versnellen door samenwerking en innovatie. Haar presentatie is een oproep tot samenwerking. ‘We willen duurzame transitie boosten in vier markten: in Japan, Zuid-Korea, Singapore en Thailand’, vertelt ze. ‘Daarvoor zijn we constant op zoek naar partners en matches. De deelname is open. Denk aan thema’s als duurzame verpakking en digitalisering. We geven thematische workshops en het is mogelijk om mee te gaan op een werkreis naar de vier landen. Op deze reis gaan we bedrijven bezoeken en naar een congres over innovatie. Er zijn daar pitchmogelijkheden voor je eigen product of idee.’ Global Foodture is in samenwerking met RVO ontwikkeld.

Geconcludeerd kan worden dat deze Campus Connect volop inspiratie heeft geboden om nieuwe initiatieven, ideeën en projecten een boost te geven. Door het leggen van de juiste contacten en de inzet van het samenwerkings- en financieringspotentieel dat er bestaat binnen het Wageningse innovatie-ecosysteem, is er veel mogelijk.

Voor meer informatie en de diverse mogelijkheden, neem contact op met Peter Jongebloed van de Wageningen Grant Office.

20221118_161134.jpg