Nieuws

Conferentie Digitale Tweelingen bij WUR: "Digitale Tweelingen tot leven brengen"

Published on
21 december 2022

De uitdaging aangaan om Digitale Tweelingen te ontwikkelen in de groene levenswetenschappen, dat was het thema tijdens deze twee dagen. Dat dat anders is dan het ontwikkelen van digitale tweelingen in bijvoorbeeld de gebouwde omgeving kwam dan ook veelvuldig aan bod. En dat deed WUR de afgelopen vier jaar, met het strategisch investeringsprogramma 'Digital Twins'.

Het vroor buiten toen meer dan 150 deelnemers Orion betraden om de Digital Twins @WUR conferentie op 13 december te bezoeken. Nadat Janne Vereijken zich had voorgesteld als moderator van de dag, opende Arthur Mol (rector magnificus en vice-president van de WUR) officieel de conferentie door het boekje 'Digital Twins' te overhandigen aan Ino Ostendorf (gedeputeerde van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Beiden verklaarden dat het onderzoek naar Digital Twins in de groene levenswetenschappen moet worden voortgezet.

De eerste keynote spreker, Farid Tabarki, daagde het publiek uit om Digital Twins in een groter geheel te zien. Met één woord beschreef hij de situatie waarin we ons allemaal bevinden; 'Zeitenwende'. Hij introduceerde drie (van de zeven) bewegingen over hoe om te gaan met 'Zeitenwende': (1) van hiërarchie naar netwerk; (2) van schaarste naar overvloed en (3) van proces naar spel. Digital Twinning past bij deze bewegingen.

Het uitgebreide programma verwende de deelnemers met deep dive sessions georganiseerd door de drie flagships en twee platforms van het Digital Twin programma. Daarnaast werden tijdens de conferentie posters en complete VR-ervaringen gepresenteerd. Afsluitend gaf een inspirerende paneldiscussie de belangrijkste boodschap van de dag mee: Digital Twins are here to stay!

Terwijl op dag twee de eerste schaatsers werden gespot op de vijver buiten Orion, werden binnen ervaringen gedeeld van Digital Twinning zoals visualisatie, het ontwikkelen en gebruiken van AI of het bouwen van je eigen sensor. Ook deze dag was ingericht om elkaar te ontmoeten en te discussiëren over huidig en toekomstig onderzoek naar Digital Twins. Koen Bruynseels (Head of Computational Biology en Head of Digital Twin programme bij BASF) verzorgde de afsluiting. Hij stipte veel aspecten van Digital Twinning aan en stelde dat Digital Twins de fase van 'slope of enlightenment' heeft bereikt op basis van de Gartner Hype Cycle. Hij citeerde de beroemde uitspraak van Peter Drucker "de beste manier om de toekomst te voorspellen is deze te creëren".

Met dit investeringsthema heeft WUR Digital Twins op de kaart gezet en is er trots op zoveel resultaten en geleerde lessen te kunnen delen. WUR neemt het initiatief om een Digital Twin Community op te zetten. Wil je hierbij horen, stuur dan een e-mail naar data@wur.nl.