Nieuws

Cuba: Uitdagingen en kansen voor wetenschappelijke samenwerking

Gepubliceerd op
31 augustus 2018

Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw heeft een bezoek gebracht aan het Nationaal Instituut voor landbouwwetenschappen (INCA) in Cuba om de mogelijkheden voor samenwerking met Cuba te verkennen op het gebied van gewasbescherming.

De Bioactive Products Group van INCA ontwikkelt biologische kunstmeststoffen en biostimulanten op basis van natuurlijke, biologische en niet-toxische verbindingen om veilige producten en vervangende agrochemicaliën bij lokale producenten te introduceren. De groep heeft tot dusver verschillende biostimulantformules ontwikkeld op basis van oligosaccharidederivaten (poly- en oligosacchariden met biologische activiteit op planten), stikstofbinding voor kunstmest (Azofert®) voor peulvruchten en twee algemene biostimulanten (Pectimorf® en QuitoMax®). Deze formules zijn als producten geregistreerd en met succes geïntroduceerd in belangrijke gewassen in de lokale landbouw, zoals granen, knol-en tuinbouwgewassen. Deze producten zijn interessant voor internationale validatie en bredere inzet bij andere gewassen. Zowel voor verder onderzoek als voor validatie en uitbreiding op internationaal niveau, zoekt INCA samenwerking met onderzoeksgroepen van verschillende universiteiten, waaronder WUR.

Het idee is om een brede samenwerking met WUR tot stand te brengen door middel van PhD-projecten, Tailor-Made platforms en collaboratieve interacties. Het doel is om de kennis te verbreden van de werkingswijze van oligosaccharides en andere bioactieve stoffen om planten te beschermen tegen biotische en abiotische stress en om de groei en opbrengsten te verbeteren. Daarnaast wordt samenwerking voorgesteld om mogelijke synergetische activiteiten tussen bioproducten te bestuderen die het ontwerpen van nieuwe biostimulanten of nieuwe toepassingen mogelijk maken. De nieuwe producten kunnen worden aangeboden om te worden geproduceerd door een Nederlands bedrijf dat geïnteresseerd is in de commercialisering ervan.

Eerder dit jaar is door WUR Glastuinbouw een PPS-voorstel ingediend en als deze wordt toegekend, kan een van de bovengenoemde producten worden geëvalueerd. INCA organiseert XXI International Scientific Congress van 20 tot 23 november 2018.

Ben je geïnteresseerd in de samenwerking? Neem contact op met Yaite Cuesta Arenas voor meer informatie.